Wrakingskamer neemt uiterlijk vrijdag beslissing over ADM

De advocaat van de ADM-krakers heeft de rechter gewraakt in een kort geding over de ontruiming van het terrein in het Westelijk Havengebied.

ANP
Ontruiming van het ADM-terrein Beeld Maarten Brante
Ontruiming van het ADM-terreinBeeld Maarten Brante

Volgens raadsman Emil Tamas is de civiele rechter bevooroordeeld omdat ze geen gehoor heeft gegeven aan zijn verzoek om de ontruiming te stoppen. De wrakingskamer neemt uiterlijk vrijdag een beslissing over de kwestie.

Volgens Tamas heeft de rechter tot twee keer toe geweigerd een zogenaamde ordemaatregel op te leggen om de ontruiming te stoppen vooruitlopend op het kort geding.

Daarmee gaf ze in zijn optiek geen gehoor aan het verzoek van het VN-mensenrechtencomité, dat zich momenteel nog over de kwestie buigt en de gemeente onlangs vroeg te wachten met het leegmaken van het terrein.

De inzet van het kort geding is om de bewoners te laten terugkeren naar de culturele vrijplaats in ieder geval totdat de VN een besluit heeft genomen over het gebied waar de krakers naar toe zouden moeten. Ook eisen de krakers dat de vernielde bezittingen op kosten van de gemeente worden vergoed.

Dinsdagochtend waren er nog steeds drie tot vier krakers op het terrein aanwezig, zei de raadsman. Zij zijn volgens de advocaat inmiddels verwijderd.

De sloop van de gebouwen en veelal bijzondere woonunits is nu al in volle gang. De eigenaar van het terrein, Chidda Vastgoed, wil herkraak voorkomen.

Het vastgoedbedrijf zette in de nacht zeventien particuliere beveiligers in om het terrein te bewaken. Die wisten maandagavond nog twee krakers tegen te houden die opnieuw het gebied in wilden, zei een woordvoerder.

Lees alles over de ontruiming in ons liveblog.

null Beeld anp
Beeld anp

Video's: zo verliep de ontruiming van het ADM-terrein:

Suwanne Jo, die jarenlang op het terrein woonde, over de ontruiming:

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over