Nieuws

WOZ-waarde telt vanaf 1 mei minder zwaar mee bij bepalen huurprijs

Bij het bepalen van de huurprijs mag de WOZ-waarde binnenkort nog voor maximaal 33 procent meetellen. Op deze manier hoopt het kabinet de prijsstijgingen in de huursector binnen de perken te houden.

Het Parool
Vrijesectorwoningen op de Oostelijke Eilanden. Beeld ANP
Vrijesectorwoningen op de Oostelijke Eilanden.Beeld ANP

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een huis, die door de gemeente wordt vastgesteld. Het is een van de factoren op basis waarvan punten worden toegekend aan een huurwoning, naast onder meer de grootte van de kamers. De huurprijs wordt dan weer gebaseerd op die punten. Vanaf 1 mei mag de WOZ-waarde nog voor maximaal 33 procent van de punten meetellen, maakt het het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

Meer woningen in sociale huur

Het ministerie verwacht dat er door de maatregel zo’n 23.000 woningen in de sociale huur kunnen blijven, en 15.000 woningen terugkeren uit de vrije sector naar de sociale huur. “Deze maatregel zorgt ervoor dat sociale huurwoningen ook echt sociale huurwoningen blijven. Zo maken mensen en gezinnen met een laag inkomen meer kans op een betaalbaar huis,” zegt minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting.

Momenteel is er geen maximum gesteld aan de mate waarin huiseigenaren de WOZ-waarde mogen laten meetellen voor de huurprijs.

Het vorige kabinet maakte de maatregel al in 2019 op Prinsjesdag bekend, maar de uitvoering ervan liet vrij lang op zich wachten.

Huur vaak te hoog

Ondanks het wettelijke puntenstelsel dat de maximale hoogte van de huurprijs bepaalt, liggen huurprijzen vaak daarboven. Studentenkamers in Amsterdam zijn bijvoorbeeld gemiddeld 307 euro te duur. Ook vragen verhuurders vaak te veel servicekosten.

Meer over