Wordt de hiv-preventiepil dan toch vergoed?

Minister Bruno Bruins wil PrEP, een pil die voorkomt dat je hiv krijgt, vergoeden voor de groep die het hoogste risico loopt: mannen die seks hebben met mannen.

Edwin van der Aa en Malika Sevil
Potje met daarin de hiv-preventiepil PrEP. Beeld anp
Potje met daarin de hiv-preventiepil PrEP.Beeld anp

Het was afgelopen maart dat de Gezondheidsraad aan minister Bruno Bruins adviseerde PrEP te verstrekken aan mannen die seks hebben met mannen. Nu volgt de minister dat advies op. Ergens komende week zal hij zijn besluit meedelen aan de Tweede Kamer, stellen meerdere Haagse bronnen.

Het is volgens bronnen met kennis van de conceptstukken de bedoeling dat de preventieve pil in meerdere (zo'n 5 tot 7) GGD's verspreid over het hele land beschikbaar komt.

De Gezondheidsraad stelt dat de prijs van het middel de afgelopen jaren in Nederland is gedaald van 536 euro per maand tot 48 euro per maand begin 2018. Daarvan zouden gebruikers straks een kwart (12 euro) zelf moeten betalen.

'Voorzichtig positief'
De verstrekking en vergoeding van PrEP ligt lastig binnen de coalitie met twee liberale en twee christelijke partijen. Daarom is volgens ingewijden afgesproken dat in de Tweede Kamer vrij mag worden gestemd over het besluit van de minister, zodra dat er ligt.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weigert het nieuws te bevestigen, omdat er nog geen officiële brief naar het parlement is gestuurd.

Het Aidsfonds is volgens een woordvoerder 'voorzichtig positief', maar houdt een slag om de arm totdat het besluit definitief is.

"Er is geen regering die een advies van de Gezondheidsraad niet heeft opgevolgd, dus we hebben goede hoop dat het advies over PrEP ook wordt overgenomen, maar we zijn vooral benieuwd naar de details: wanneer gaat het in? Voor wie?"

Leo Schenk van de stichting Hello Gorgeous, dat als doel heeft het stigma van hiv te halen, vindt het nieuws 'bitterzoet'.

"Ik ben blij dat het er komt, maar het heeft wel erg lang geduurd. In 2012 kwam PrEP in Amerika al beschikbaar. Dan lopen we in Nederland wel erg achter."

Overdragen infectie
In Nederland leven ongeveer 20.000 mensen met hiv. Meer dan een kwart daarvan woont in Amsterdam. Jarenlang schommelde het aantal mensen in Amsterdam dat te horen kreeg dat ze hiv-geïnfecteerd zijn, tussen de 300 en 360 per jaar. Volgens de Stichting HIV Monitoring is dat in vijf jaar tijd gehalveerd.

€48

PrEP kost nu maandelijks 48 euro. In eerdere jaren was dat nog 536 euro per maand.

Al sinds 2014 werken partijen die in Amsterdam hiv-bestrijden, zoals de GGD en zieken­huizen, samen in het H-Team met het doel hiv-infecties uit te bannen.

Het H-team verwacht dat er veel winst wordt geboekt met een nieuwe aanpak waarbij mensen meteen na de diagnose aan hun behandeling beginnen. Dat is niet alleen goed voor de prognose van de individuele patiënt, maar het minimaliseert ook de kans op het overdragen van de infectie.

Het vergoeden van PrEP en het daarbij beschikbaar stellen van goede medische begeleiding kan een belangrijk instrument zijn om het aantal nieuwe infecties te beperken, menen aidsactivisten, artsen en deskundigen.

Meer over