'Woningcorporaties opheffen is zinloos'

Woningcorporaties mogen niet worden opgeheven. Dit zeggen partijen die zich in Amsterdam bezighouden met de woningmarkt. Niet de corporaties, maar de markt is ziek, zeggen zij. Ze reageren op uitspraken van toezichtexpert Arthur Docters van Leeuwen, tevens adviseur op het gebied van de woningmarkt en oud-toezichthouder bij Rochdale.

Ton Damen
Corporatiekoepel Aedes is woedend op Docters van Leeuwen, maar wil niet inhoudelijk reageren. Beeld ANP
Corporatiekoepel Aedes is woedend op Docters van Leeuwen, maar wil niet inhoudelijk reageren.Beeld ANP

Hij zei gisteren in Het Parool dat woningcorporaties in hun huidige vorm op termijn moeten verdwijnen omdat hun 'verdienmodel' niet deugt. Ze verkopen huizen te duur om aldus hun tekorten in de sociale woningbouw te financieren.

Maar corporaties zijn juist hard nodig om investeringen in de stad te doen, vindt wethouder Freek Ossel (Wonen). 'De bestaande voorraad woningen moet kwalitatief op peil blijven en nieuwbouw is essentieel om aan de vraag in de regio te voldoen.' Hij erkent wel dat de hele structuur van corporaties en het toezicht strakker moeten worden.

Ook wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) vindt dat het huidige verdienmodel van de corporaties - vermogen vrijmaken door verkoop van huizen - nog 'best kan voldoen'. 'Maar het systeem is eindig. Als je twee huizen moet verkopen om geld te hebben voor één nieuwbouwhuis, wordt je voorraad kleiner.'

Corporatiekoepel Aedes is woedend op Docters van Leeuwen, maar wil niet inhoudelijk reageren.

Lees vandaag meer in Het Parool.

undefined

Meer over