Woningcorporaties moeten leuren met sociale huurwoningen

Sociale huurwoningen die woningcorporaties in Amsterdam aanbieden worden door woningzoekenden gemiddeld acht keer afgewezen.

Ton Damen
Dit is al de tweede bezichtiging en er kwamen van de dertig aanmelders slechts vijf kijkers opdagen. Beeld Dingena Mol
Dit is al de tweede bezichtiging en er kwamen van de dertig aanmelders slechts vijf kijkers opdagen.Beeld Dingena Mol

In Zuid wordt een huis negen keer afgewezen, blijkt uit cijfers van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). Een huis binnen de Ring is goud waard, maar toch moeten alle corporaties met hun woningen leuren voor huurders toehappen.

AFWC-directeur Egbert de Vries spreekt van kieskeurigheid bij de sociale huurders. "Hoe lang je op de wachtlijst staat zegt niets over hoe hard je een huis nodig hebt. Veel mensen hebben absoluut niet acuut een ander huis nodig, maar staan op de wachtlijst omdat ze een betere woning zoeken. Als ze na jaren eindelijk aan de beurt zijn, zullen ze zeker niet elke woning die ze zien accepteren. Ze zijn dan juist heel kritisch."

Inschrijfduur
Het probleem is, aldus De Vries, dat andere mensen, die wel dringend wegens ziekte of een scheiding een ander huis moesten hebben, vaak te weinig inschrijfduur hebben. Intussen hebben woningcorporaties veel werk aan het verwerken van al die uitnodigingen en afwijzingen en het organiseren van nieuwe bezichtigingen.

De regionale markt openstellen heeft nog weinig opgeleverd. De Vries: "Wij zagen dat Amsterdammers zich inschreven voor leuke eengezinswoningen in Wormerland. Uiteindelijk namen ze die woning nooit omdat ze de Wormer te ver vinden."

Dit najaar wil de AFWC met de gemeente en huurders het wachtlijstensysteem evalueren.

Lees verder: Niemand wil deze sociale huurwoning hebben [+]

undefined

Meer over