Woning hoofdverdachte moord Djordy Latumahina gesloten

De gemeente Aalsmeer heeft de ­woning van de vriendin van Cedric R. dicht laten timmeren. Cedric R. is de hoofdverdachte van de moord op de ­Amsterdamse dj Djordy Latumahina.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Latumahina werd in oktober vorig jaar doodgeschoten in een parkeer­garage in Nieuw-West Beeld Facebook
Latumahina werd in oktober vorig jaar doodgeschoten in een parkeer­garage in Nieuw-WestBeeld Facebook

Latumahina werd in oktober vorig jaar doodgeschoten in een parkeer­garage in Nieuw-West. De schutters hielden de dj voor een ander; een crimineel die daar in de buurt woonde. De vriendin van Latumahina raakte zwaargewond, terwijl hun jonge kind door geluk ongedeerd bleef.

Na maandenlang onderzoek kwam de Amsterdamse crimineel Cedric R. in beeld bij de recherche. Hij wordt gezien als de hoofdverdachte in de zaak. R. werd op 28 maart door het ­arrestatieteam aangehouden in de woning van zijn vriendin in Aalsmeer. Ook zij werd aangehouden en is verdacht van witwassen.

Volle patroonhouder
Bij de politie-inval bleek dat in de flat twee geladen vuurwapens lagen: een in de meterkast naast de voordeur en een onder het matras van het bed. Ook lag op een plank in de slaapkamer een volle patroonhouder met munitie en een holster. Verderop in de straat stond een kostbare Audi A8, in gepantserde uitvoering.

Voor de gemeente was dit alles reden om de woning voor drie maanden te sluiten, om zo de rust in de buurt terug te brengen en de openbare orde te herstellen.

De vriendin van Cedric R. kwam tegen de sluiting van haar woning in verweer en stapte naar de rechter. Zij meende dat er geen kans op herhaling van strafbare feiten was, omdat R. in de gevangenis zit. Bovendien zouden haar kinderen door de politie-inval zijn getraumatiseerd, wat door een huisuitzetting zou worden verergerd.

Schietklare vuurwapens
De rechter oordeelde anders. Uit de aanwezigheid van de schietklare vuurwapens en de gepantserde auto was immers duidelijk gebleken dat er dreiging was uit het criminele milieu, of in elk geval dat voor die dreiging werd gevreesd.

Dat Cedric R. in de gevangenis zit, betekent niet dat de woning geen doelwit zou kunnen worden. Sterker nog: alleen door de woning te sluiten kan duidelijk worden gemaakt dat een potentieel doelwit niet meer in het huis woont.

Cedric R. wordt volgens zijn advocaat Jos Rijser ten onrechte als de organisator van de aanslag beschouwd: "Ik denk dat ze de verkeerde hebben gearresteerd en nog wel als vermeende leider ook. Tot nu toe zwijgt mijn cliënt, maar uiteindelijk zal hij zijn verhaal doen en zal blijken dat hij hiermee niets te maken heeft."

Drugsdiefstal
Eerder werd R. vervolgd voor betrokkenheid een gewelddadige drugsdiefstal in de Rivierenbuurt in 2009, waarbij twee Albanese criminelen werden doodgeschoten en twee andere Albanezen zwaargewond raakte.

Tegen R. werd toen negen jaar cel geëist omdat hij het brein zou zijn geweest achter de rip deal, maar de rechter veroordeelde hem uiteindelijk slechts voor een bijrol.

Lees ook: Dit is wat we nu weten over de moord op Djordy Latumahina

Meer over