Witwasser van de onderwereld staat terecht

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - Marco P. (45) uit Amsterdam-Noord faciliteerde volgens justitie jarenlang criminelen. Deze week staat hij na een lange aanloopperiode voor de rechter. Zelf houdt hij vooral zijn mond.

Het dossier schetst een circuit met tal van bekende criminele figureren. Het standpunt van het Openbaar Ministerie is duidelijk: Marco P. verkeert al zijn halve leven in het milieu en is een belangrijke faciliteerder van de grote jongens. Hij zet hun dure bolides of panden op zijn naam en wast misdaadwinsten wit. Hij schafte Ferrari's, een Lamborghini en een Bentley aan en een aantal Mercedessen en BMW's.

De tien punten op de tenlastelegging betreffen het bezit van een vuurwapen en munitie, het witwassen van criminele winsten, het witwassen of 'houden' van misdaadopbrengsten van verscheidene criminelen, (poging tot) oplichting, het afpersen van 'een criminele boete' van een rivaal en valsheid in geschrifte.

De afgelopen jaren deed een team van de recherche uitgebreid onderzoek naar hem. Het team kreeg een reeks tips vanuit de onderwereld, luisterde telefoons af van P. en zijn verwanten, observeerde hem, richtte camera's op zijn verblijfplaatsen, plakte peilbakens onder zijn auto's en deed huiszoekingen. In het onderzoek werkte de recherche samen met collega's in België, Duitsland, Frankrijk, Egypte, Spanje, Griekenland en de Antillen.

P. zou banden hebben met een juwelier aan de Amsterdamseweg in Amstelveen bij wie tijdens een huiszoeking een half miljoen aan contanten en veel juwelen zijn aangetroffen in de kluis, maar zijn betrokkenheid bij die zaak wist justitie niet hard te maken. Een grote drugszaak rond de smokkel van 4050 kilo cocaïne op een sleepboot uit Zuid-Amerika, is afgesplitst van de witwaszaak die de rechtbank deze week behandelt. Ook loopt nog een onderzoek naar P.'s vermogen, in een poging hem zijn misdaadwinsten te ontnemen.

Voorlopig draait de zaak om een beperkt aantal verdenkingen, waarvoor justitie volgens planning donderdag een straf zal eisen. (HET PAROOL)

Meer over