Winterweer blijft NS en ProRail parten spelen

Het winterweer dwingt de NS en ProRail tot en met dinsdag minder treinen te laten rijden om te voorkomen dat de dienstregeling in de soep loopt. De komende dagen gaat het dooien, maar het weerbeeld blijft onzeker.

©ANP Beeld
©ANP

Het treinverkeer is al een week lang verstoord. Sinds maandag rijden er minder intercity's en sprinters. De NS kreeg tot en met woensdag bijna 20.000 claims binnen vanwege vertragingen en uitgevallen treinen, veel meer dan normaal. Via internet kwamen vijf keer zo veel aanvragen binnen, via papieren formulieren ongeveer vier keer zoveel. Hoeveel geld tot nu toe is geclaimd, kon een woordvoerster vandaag nog niet zeggen.

Financiële compensatie
De NS gaat ruimhartig om met de claims. Mensen komen daarmee sneller in aanmerking voor financiële compensatie. Gedupeerde reizigers kregen de afgelopen dagen daarnaast opgeteld ruim een half miljoen kopjes koffie, thee en cappuccino van de NS.

Bonussen
Minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) vindt dat de directieleden van NS en ProRail hun bonus zouden moeten inleveren vanwege de slechte prestaties tijdens het winterweer. Door dat weer viel een flink aantal treinen uit, terwijl de informatie aan de reizigers veel te wensen overliet. 'Ik zou zelf, als ik over mijn bonus zou gaan, zeggen: ik lever hem in', stelde de VVD-bewindsvrouw. 'Want ik heb niet voldaan aan wat ik wilde gaan doen.' Ze benadrukte dat het aan de raad van commissarissen is van beide bedrijven. 'Maar mijn mening is duidelijk.'

Besluit
ProRail liet weten dat de raad van commissarissen voor eind maart een besluit neemt over de bonussen. Voor de raad van commissarissen van de NS is het onderwerp variabele beloning voor de directie geen onderwerp van gesprek. Volgens een woordvoerder gaat op dit moment alle aandacht uit naar het rijden van een voorspelbare en betrouwbare dienstregeling met goede informatie en service.

Meer over