'Winkels Oud-West zondag ook open'

AMSTERDAM - Als het aan het stadsdeelbestuur van Oud-West ligt, kunnen winkels daar binnenkort ook zondag open zijn. Volgens de Winkeltijdenwet is het verboden zondag geopend te zijn, met uitzondering van maximaal twaalf koopzondagen. In toeristische gebieden geldt een soepeler regime.

Het centrum en het Museumkwartier zijn delen van de stad waar de winkels daarom altijd zondag open kunnen zijn. In de ogen van stadsdeelbestuurder Werner Toonk is Oud-West ook een toeristisch gebied.

De notitie die het bestuur hierover heeft geschreven, roemt onder andere de Hollandsche Manege, het voormalige Wilhelmina Gasthuis en de Ten Katemarkt als attracties.

Daarnaast is de zondagsopening voor VVD'er Toonk een ideologische kwestie. ''Ik vind dat je als winkelier of consument gewoon zelf moet kunnen bepalen of je zondag wilt winkelen.'' De stadsdelen bepalen zelf hun eigen winkeltijden, hoewel deze wel aan de eisen van de Winkeltijdenwet moeten voldoen. Ook stellen stedelijke regels overleg met de gemeente verplicht.

Wethouder Lodewijk Asscher laat weten in beginsel positief te staan tegenover het plan van Oud-West. Aanvragen van andere stadsdelen voor ruimere openingstijden zal hij ook welwillend bekijken.

Het stadsdeelbestuur heeft de notitie ter visie gelegd en wacht de reacties af. Aan de hand daarvan zal het bestuur beslissen of de winkels zondag open kunnen. Als het plan geen weerstand ondervindt, kan het nog dit jaar worden uitgevoerd. (HET PAROOL)

Archieffoto ANP/Koen Suyk Beeld
Archieffoto ANP/Koen Suyk
Meer over