Winkels op het Mosplein in nood

De Albert Heijn op het Mosplein is al dertien jaar dicht. Foto Jean Pierre Jans Beeld
De Albert Heijn op het Mosplein is al dertien jaar dicht. Foto Jean Pierre Jans

AMSTERDAM - Het Mosplein, het oude centrum van Noord, verloedert. De leegstand is groot, winkeliers verkeren in nood. Een nieuw winkelcentrum moet redding brengen, maar de komst hiervan is uiterst onzeker.

Ondernemersvereniging Mosveld heeft deze week een brandbrief gestuurd aan wethouder Maarten van Poelgeest, waarin ze wijst op de 'economische achteruitgang' en de 'verloedering' van het plein en de omgeving, die ooit een levendig winkelgebied vormden. In 1975 waren er 53 winkels, vorig jaar nog 22.

Slager Nick Bos, die al bijna twintig jaar een winkel heeft aan het Mosplein, noemt de situatie 'zeer ernstig'. ''De buurt verpaupert,'' zegt hij. ''De leegstand is groot, de sterke winkels zijn vertrokken. Hier is bijna geen speciaalzaak meer over, maar wel veel döner- en pizzawinkels. Nieuwe ondernemers durven niets te beginnen.''

Verloedering
Banketbakker Monique Gerlofsma: ''Door de verloedering zoeken klanten hun heil elders. De markt op het plein trekt ook al minder mensen.''

Winkeliers hebben hun hoop gevestigd op de komst van een nieuw wijkwinkelcentrum met woningen. Plannen hiervoor bestaan al langer dan tien jaar en het project is al twee keer uitgesteld. Door de crisis en de bouwstop die de gemeente heeft afgekondigd, is de komst van dit centrum uiterst onzeker. ''We proberen de eindjes aan elkaar te knopen,'' zegt stadsdeelbestuurder Rob Post. Hij kan niet garanderen dat het winkelcentrum er ooit komt.

De ondernemersvereniging stelt in de brandbrief dat ondernemers niet zullen overleven als het wijkwinkelcentrum sneuvelt.

Post onderkent de problemen. Hij zegt zich zorgen te maken over het Mosplein en spreekt van een 'hoofdpijndossier'. Als de bouw van het winkelcentrum niet doorgaat, komt hij met een alternatief. (MICHIEL COUZY)

Meer over