Winkels Mosplein noodgedwongen dicht

Ondernemers bij het Mosplein in Noord hebben noodgedwongen hun deuren gesloten omdat het plein en de doorgaande weg zijn opgebroken wegens werkzaamheden.

Jari Goedegebuure
Bakkerij Kaandorp en Genco Versmarkt moesten noodgedwongen sluiten vanwege de opgebroken straat. Beeld Google Streetview
Bakkerij Kaandorp en Genco Versmarkt moesten noodgedwongen sluiten vanwege de opgebroken straat.Beeld Google Streetview

Het plein, dat vroeger 'het oude centrum van Noord' was, ligt sinds een maand open omdat de riolering wordt vervangen. Ook de verkeerssituatie rondom de doorgaande weg wordt veranderd, waarvoor deze op de schop is gegaan en momenteel niet toegankelijk is.

De werkzaamheden aan de Kamperfoelieweg zullen naar planning tot half oktober duren. Volgens de ondernemers, waaronder supermarkt Genco en bakkerij Kaandorp, blijven klanten door de doorlopende werkzaamheden weg.

Eerder hebben werkzaamheden op het Mosveld en de Berberisstraat al gezorgd voor een dalend aantal klanten op het plein. Ook daarvoor, toen er boven Genco appartementen werden gebouwd, stonden er containers met bouwafval voor de etalages.

"Elke keer ligt er iets anders open, maar de gemeente wil geen compensatie geven. Volgens haar ondervinden we geen last," zegt Wally Kaandorp, mede-eigenaar van de bakkerij met vestigingen in Diemen en Edam.

Lage omzet
Voor Genco Versmarkt en bakkerij Kaandorp zijn de werkzaamheden reden om over te gaan tot gedeeltelijke en tijdelijke sluiting. Kaandorp: "Ik snap goed dat de wijk moet worden opgeknapt, maar de omzet is momenteel zo laag dat we de kosten er niet eens uit halen."

De bakkerij blijft op vrijdag en zaterdag open. De rest van de week kunnen klanten telefonisch bestellingen plaatsen, die ze kunnen ophalen op de Draaierweg. Genco Versmarkt is vanwege de langdurige werkzaamheden en 'geen support van de gemeente' langer dan een maand gesloten.

Stadsdeel Noord vindt het vervelend dat de ondernemers last ondervinden en de werkzaamheden zo intensief zijn. "Er is bewust gepland alles achter elkaar te doen om de overlast zo kort mogelijk te laten duren. Bewoners kunnen een nadeelcompensatie aanvragen bij het Schadeloket," aldus een woordvoerder.

Toen de Ferdinand Bolstraat jarenlang openlag door de aanleg van de Noord/Zuidlijn konden ondernemers een aanvraag doen bij een schadefonds. Wie teruglopende inkomsten kon aantonen, kreeg een vergoeding.

Meer over