Windmolens in Amsterdam-Noord

Onze Energie hoopt in 2016 twintig procent van Noord via windmolens van stroom te voorzien. Foto ANP Beeld
Onze Energie hoopt in 2016 twintig procent van Noord via windmolens van stroom te voorzien. Foto ANP

AMSTERDAM - Bewoners van Noord kunnen zich vanaf nu inschrijven voor Onze Energie. Onze Energie hoopt in 2016 twintig procent van Noord via windmolens van stroom te voorzien.

Het idee - waarvoor initiatiefnemer Marcel Gort genomineerd werd voor Amsterdammer van het jaar - ontstond in 2007 tijdens een filmavondje in een wijkgebouw. An inconvenient truth stond op het programma en de vraag was wat bewoners konden doen. Volgens Marco Boone, één van de initiatoren, zijn windmolens het best. ''Als je achtduizend mensen van stroom wilt voorzien, heb je acht windmolens nodig, terwijl je vele voetbalvelden met zonnepanelen nodig zou hebben.''

Noord onderzoekt welke locaties geschikt zijn. Boone: ''Wij willen eventuele omwonenden bijtijds informeren. Dan kun je de meeste steun verwachten.'' Gort en Boone brachten Onze Energie onder in een coöperatieve vereniging. ''Daardoor is straks een groot gedeelte van Onze Energie eigendom van de leden. Zij zullen niet alleen een stem in de planvorming hebben, maar profiteren ook van eventuele winsten.'' Bewoners kunnen zich via internet inschrijven en moeten eenmalig vijftig euro overmaken. De komende drie jaar gaan Boone en Gort leden werven. ''We hebben nu ook een grappige caravan, waarmee we op evenementen en markten gaan staan.'' Ze hopen in 2013 achtduizend leden te hebben geworven. ''Waarschijnlijk kunnen we vanaf 2016 windenergie leveren.''

Tot die tijd koopt Onze Energie collectief groene stroom in. ''Doordat we het collectief inkopen, kunnen we een net iets lager tarief bieden. Dat kan voor de bewoners een paar tientjes per jaar schelen.'' Als de windmolens er eenmaal staan, besparen de bewoners volgens Boone gemiddeld honderd euro per jaar.

Het molenpark kost 27 miljoen euro. Een deel komt van de bank, een deel van Onze Energie en zijn partners. De stichting Doen - het fonds van de goededoelenloterijen - schonk tijdens de kick-offbijeenkomst vandaag 150.000 euro. (EMMA BOELBOUWER)

Meer over