Willem van Koerten kwam collega te hulp

AMSTERDAM - De boze automobilist die zondag op het parkeerdek van Ikea verkeersregelaar Willem van Koerten aanreed, had het eigenlijk op Van Koertens collega voorzien. Een reconstructie.

Zondagmiddag om een uur of vier staat op het parkeerdek van Ikea een blauwe Mini met drie passagiers half op een invalidenparkeerplaats.

Eén van de zes verkeersregelaars die bij Ikea actief zijn, klopt op het autoraampje en vraagt of de bestuurder van plan is daar te blijven staan. Een passagier begint direct te schreeuwen en roept onder meer tegen de verkeersregelaar: ''Ik steek je dood.''

De verkeersregelaar schrikt ervan. Hij deinst terug en roept via de portofoon de hulp in van Willem van Koerten, die de leiding heeft over de verkeersregelaars.

De passagier blijft ondertussen tieren en dreigen. Hij stapt uit de auto en wisselt van plaats met de bestuurder. Dan geeft hij gas en rijdt hij op de verkeersregelaar in. Die kan wegspringen.

Van Koerten, die net komt aanlopen, lukt dat echter niet. Hij wordt vol geraakt en rolt via de motorklep van de auto op de grond. Zijn hoofd slaat op de auto.

Volgens een getuige rijdt de automobilist daarna nogmaals op Van Koerten in. Klanten van Ikea zetten vervolgens met hun eigen auto de Mini klem, waarna de bestuurder wordt gearresteerd. Hij wordt verhoord en daarna vrijgelaten.

In eerste instantie lijkt het letsel van Van Koerten mee te vallen. Hij verlaat bij aankomst in het AMC lopend de ambulance. 's Avonds maakt hij in het ziekenhuis nog grappen, ook tegen zijn werkgever die op bezoek komt.

Dan raakt hij in coma. Twee operaties mogen niet baten. Van Koerten (54) is gistermorgen overleden. (HET PAROOL)

Meer over