'Willem Holleeder had plannen voor nog acht liquidaties'

Willem Holleeder had volgens zijn zus Astrid plannen voor nog acht liquidaties. Hij zou zes bekenden uit de onderwereld, zijn zus Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries hebben willen laten vermoorden.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft zijn Astrid Holleeder volgens NRC Handelsblad gezegd in haar uitvoerige getuigenverklaringen. Hoe concreet de plannen zouden zijn geweest, is onduidelijk.

Astrid Holleeder zou een 'dodenlijst' hebben genoemd met daarop de namen van beroepscriminelen Dino Soerel, Maruf 'Paja' M. en Danny K., ex-topvechter Dick Vrij en de vooraanstaande Amsterdamse Hells Angels Harrie Stoeltie en Ronald H. (mede-oprichter van de Nederlandse tak van de motorclub).

Medeverdachten
De meeste genoemde criminelen waren in het verleden goede contacten van Holleeder, sommigen waren (ook recent nog) medeverdachten van hem in strafzaken.

Sommige beoogde doelwitten zouden zijn gewaarschuwd voor de dreiging.
Het Openbaar Ministerie verdenkt Holleeder tot nu toe van het geven van opdrachten voor liquidaties waarbij zes doden zijn gevallen.

Het gaat om de liquidatie van mede-Heinekenopntvoerder Cor van Hout in 2003 in Amstelveen, waarbij ook diens metgezel Robert ter Haak dodelijk werd getroffen; de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra in 2004 in Amsterdam-Zuid; de moord op beroepscrimineel John Mieremet in 2005 in Thailand; de moord op de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman in 2005 in Amsterdam-Osdorp en de liquidatie van de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006 in Amsterdam-West.

Meer over