Willem Holleeder: 'Astrid schrijft niet de waarheid'

Aan het slot van de negende inleidende zitting in zijn veelvoudige liquidatiezaak las Willem Holleeder woensdagmiddag een verklaring voor waarin hij reageert op het boek Judas, waarin zijn zus Astrid hem afschildert als een beest.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Hij stond het de media zoals vaker toe een geluidsopname te maken. Als het boek over een ander zou gaan, 'zou hij ook geschokt zijn'. "Maar ik zeg u dat het verhaal van Astrid niet klopt. Ze schrijft niet de waarheid. Het is aan uw rechtbank een oordeel te vellen."

Holleeder zei wel te begrijpen dat zijn jongste zus de laatste maanden geen vragen heeft willen beantwoorden bij de onderzoeksrechter. "Nu haar verhaal in dat boek staat, moet ze ook zo flink zijn vragen te beantwoorden, maar Astrid wil niet dat de waarheid boven tafel komt. Het is de vraag of ze de waarheid nog wel kán vertellen na al die leugens."

Cor van Hout
Als voorbeeld van zo'n leugen, noemde Holleeder de bewering van zijn zus dat hij degene was die het huis van Cor van Hout in de Amsterdamse Deurloostraat (Rivierenbuurt) had aangewezen, waarna diens rivalen hem in 1996 een eerste keer beschoten.

"Zij zegt dat ik die woning heb aangewezen voor Sam (Klepper) en John (Mieremet)." Klepper en Mieremet zouden Van Hout hebben willen laten liquideren. "Ik heb die woning niet aangewezen aan Sam en John. Zij zaten vaak in een café aan de Scheldestraat (dus wisten zelf die woning in de buurt wel te vinden)."

Holleeder herhaalde dat hij samen met Rob Grifhorst, 'de Bouwvakker', juist 1 miljoen gulden had betaald aan Klepper en Mieremet om de moord op Van Hout te voorkomen.

Welzijn
Het klopt dat hij schreeuwt en dreigt als hij boos is, zoals ook op heimelijk door zijn zussen gemaakte bandopnamen is te horen. "Ja. Ik schreeuw en dreig als ik boos ben op iemand. Is dat goed? Nee. Maar Astrid en Sonja schreeuwen en dreigen ook. Zo zijn wij opgegroeid."

Holleeder zegt zijn familie niet te hebben geterroriseerd, zoals Astrid schrijft. "Ze hebben altijd meegeprofiteerd van het geld dat Cor (van Hout) en ik verdienden. Ik heb het welzijn van mijn familie altijd voorop gesteld. Maar ja, het is makkelijk liegen als je geen vragen van de rechter wilt beantwoorden."

'Onaangename verrassing'

Eerder op de zittingsdag reageerde het Openbaar Ministerie ook al op het boek Judas van Astrid Holleeder.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over