Willem-Alexander blijkt snelle spreker

Koning Willem-Alexander krijgt een voldoende voor zijn eerste voordracht van de troonrede. 'Het was een goede presentatie', oordeelde taalprofessor Jaap de Jong van de Universiteit Leiden dinsdag. 'Aangenaam om naar te luisteren.' De nieuwe koning bleek een snellere lezer dan zijn moeder koningin Beatrix. 'Die las vorig jaar 1555 woorden in 18 minuten. Willem-Alexander deed 17 minuten en 5 seconden over 2227 woorden', constateerde De Jong. 'Een andere dynamiek, met meer woorden in kortere tijd.'

null Beeld anp
Beeld anp

De koning zou volgens De Jong wel meer naar zijn publiek mogen kijken en minder vaak naar zijn papier. 'Maar ik heb liever dat hij minder fouten maakt door naar zijn tekst te kijken dan wanneer hij zich vaak vergist door de zaal in te kijken. Het is ook belangrijk om al die miljoenen correct te hebben.' De prof noteerde 4 à 5 versprekingen, maar die verstoorden de voordracht niet.

De Jong vond dat koning Willem-Alexander van premier Mark Rutte bijzonder veel ruimte had gekregen om een 'persoonlijke noot te treffen.' Die ruimte werd gebruikt om dank te zeggen voor het medeleven na het overlijden van prins Friso, bij de 'hartverwarmende start' die de koning kon maken en om koningin Beatrix lof toe te zwaaien. 'Ook wij Nederlanders kregen lof, voor de saamhorigheid ten tijde van de inhuldiging. Dat zorgde voor een positieve opmaat van de troonrede', stelde De Jong. De volgende alinea met schets van de crisis was 'ritmisch mooi'.

null Beeld getty
Beeld getty
Meer over