Willekes klassiekers trekken veel publiek naar het Vondelpark

Een zondag in het Vondelpark: mooi weer en Willeke Alberti in het Openluchttheater. Een feest van 'samen zijn, samen zingen, samen deinen'.

Corrie Verkerk
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Een jongen zont op zijn skateboard, twee meisjes staan verstrengeld in een heftige zoen en moeders roepen peuters tot de orde. Op het podium zingen Sjors & Band over champagne die de waarheid verzacht, liefdesverdriet en Parijs. Hun cd Een nacht is - 'We moeten ook commercieel blijven' - te koop: tien euro. Fijn concert. En er mag meegezongen worden. 'Niet dan, wel dan!?!' schalt de stem van zanger Sjors van der Panne door het park. Even later klinkt uit honderden kelen Shaffy's Laat me.

Het muzikale seizoen is al even op gang in het Vondelpark: van klassiek tot Nederlands populair. En helemaal gratis. Dus rammelen de vrijwilligers met hun 'twee euro Vondelparkcollectebussen'. Het geld gaat in de pot voor het behoud en voortbestaan van het openluchttheater.

Het publiek is enthousiast, maar de klapper van de middag moet nog komen. Achter de schermen is de vedette van deze dag er klaar voor. 'We zijn trots dat ze er is,' klinkt vanaf het podium. 'Willeke Alberti!!!' Op de tribune ontrollen fans een spandoek: 'Willeke', omlijst met hartjes. Uit Zeeland komen ze. 'We doen een paar dagen Amsterdam.' Leuke stad, maar Willeke is wel het hoogtepunt.

De tribunes puilen uit, voor het podium is het dringen. Een scootmobieldame krijgt voorrang. 'Zouden de jongeren op de tribune a.u.b. op willen staan voor de ouderen?' verzoekt de presentatrice. Toch is het geen grijs publiek. Een jonge vader tilt zijn zoontje op de schouders. Op de rand van het toneel klontert een groepje peuters samen, twintigers trekken een fles open uit de koelbox. Verbroedering alom.

Dan wervelt de vedette over het podium. 'Ik ben er nog, wen er maar aan,' zingt Willeke, 68 jaar. Het wordt een muzikaal feel good-onderonsje. Van golden oldies als Weet je nog wel, die avond in de regen, tot een jazzy versie van Tom - 'Dorus' - Manders en een ode aan collega's die ons zijn ontvallen: Rita Hovink, Wim Sonneveld, vader Willy, Johnny Jordaan, André Hazes. Voor de gelegenheid heeft Willeke haar tegenspeler uit De Jantjes, Arie Cupé, meegenomen. Ze gaan de volksmusical nog een fiks aantal keren spelen. Het publiek brult Morgen ben ik de bruid mee. 'Wie weet, misschien word ik dat nog wel eens,' grapt de zangeres. Een fan: 'Je ziet er nog fantastisch uit!' En ook nog eens acht kilo afgevallen.' Ja, Willeke is er nog, en hoe.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over