Wilders over PVV: 'We gaan hier sterker uitkomen'

'Er zijn wat kikkertjes uit de wagen gesprongen, zo blijven de sterke jongens over.' Dat zei PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus vandaag over de onlangs opgestapte PVV-leden toen hij uit het fractieoverleg van zijn partij kwam. PVV-leider Wilders zei te geloven dat de PVV de crisis van de afgelopen dagen te boven komt.

redactie

Er is sprake geweest van een 'koude sanering', maar dat is zo kwaad nog niet, aldus Graus. Hij weet niet of er nog meer PVV'ers zullen afhaken nadat vorige week groot rumoer ontstond toen PVV-leider Geert Wilders had gezegd te gaan 'regelen' dat er minder Marokkanen komen in ons land. 'Ik steek voor niemand meer de hand in het vuur, van iemand als Joram van Klaveren had ik het nooit verwacht', aldus Graus.

De PVV-fractie was vandaag voor het eerst bijeen na dagen van commotie. Die was veroorzaakt doordat Wilders vorige week na de gemeenteraadsverkiezingen zijn aanhang 'minder Marokkanen' liet scanderen. De Kamerleden Roland van Vliet en Yoram van Klaveren stapten op, evenals een Haags gemeenteraadslid en diverse Provinciale Statenleden.

Voor aanvang van de met veel geheimzinnigheid omgeven fractievergadering waren er speculaties dat meer PVV-Kamerleden er de brui aan zouden geven. Dat gebeurde niet, maar wat er precies is besproken is onduidelijk. Na afloop noemde Wilders de sfeer goed en zei dat er sprake is van eendracht. 'De storm is niet gaan liggen, maar er zijn signalen dat we er sterker uitkomen.'

In gesprek met Helder
Kamerlid Lilian Helder was niet bij de vergadering aanwezig. Wilders is nog met haar in gesprek, maar heeft 'goede hoop dat we eruit komen'. Op de aard van de problemen met Helder wilde Wilders niet ingaan. Helder liet zelf via twitter weten dat ze nog niet uit de partij is gestapt.

Wilders zei de afgelopen dagen 'duizenden steunbetuigingen' van aanhangers te hebben gekregen. Overigens kon hij niet garanderen dat er nu geen Kamerleden meer zullen vertrekken. 'Garanties geef je op stofzuigers.'

De Tweede Kamer zou donderdag op verzoek van GroenLinks debatteren over de uitingen van Wilders, in aanwezigheid van premier Mark Rutte. Maar toen Wilders liet weten daar niet aan te zullen deelnemen, zag een aantal partijen er de zin niet meer van in. GroenLinks trok daarop het verzoek in. Wilders had het debat betiteld als 'een volksgericht' waarbij de PVV 'op de slachtbank gelegd' zou worden.

Dion Graus. Beeld ANP XTRA
Dion Graus.Beeld ANP XTRA

Open brief
PVV-Kamerlid Martin Bosma haalde vandaag in een ingezonden brief in Het Parool hard uit naar de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

De burgemeester sprak zaterdag op een demonstratie tegen discriminatie in de hoofdstad. Van der Laan noemde de woorden van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen 'verschrikkelijk naar en schandelijk'. Hij zei het verder hartverwarmend te vinden hoe Nederlanders reageren op de uitspraken van Wilders en hoe zelfs PVV'ers de partij nu verlaten.

Volgens Bosma staat een burgemeester boven de partijen en dient hij daardoor onpartijdig te zijn. 'Eberhard van der Laan heeft dit weekeinde jammerlijk gefaald voor die test', schrijft Bosma vandaag in de krant. 'Hij voerde het woord op een haatbijeenkomst, gericht tegen één politieke partij.' De PvdA-burgemeester kiest volgens hem voor de 'radicale islam en de Israëlvernietigers' en heeft niet de behoefte burgemeester te zijn van alle Amsterdammers. 'Zijn verontwaardiging is niet oprecht, maar gedreven door de wil van een groep Amsterdammers, namelijk PVV-kiezers, aan te vallen', aldus Bosma.

PVV-leider Geert Wilders, met links partijgenoot Martin Bosma. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders, met links partijgenoot Martin Bosma.Beeld anp
Meer over