PlusAnalyse

Wilders kiest unieke strategie en voert nauwelijks campagne

Waar is Geert Wilders? Hij zegt het ene na het andere debat af en geeft nauwelijks interviews aan Nederlandse media. De PVV-leider spot met alle campagnewetten.

Roelf Jan Duin
Geert Wilders dook vrijdag onverwacht op in een vistent in Volendam Beeld anp
Geert Wilders dook vrijdag onverwacht op in een vistent in VolendamBeeld anp

Wilders voert een schichtige campagne. Hij vermijdt debatten, gaat kritische interviews uit de weg en communiceert eigenlijk alleen via Twitter. Maar vrijdag dook hij opeens op in een vistent in Volendam. Het was een 'verrassingsbezoek', al waren de media vooraf wel getipt.

'De PVV hervat de publieke campagne,' twitterde Wilders eerder deze week. 'Ik ga weer het land in! PVV-kiezers ontmoeten.' Dat houdt in: naar een dierenasiel in Zaandam en een vluchtig bezoek aan Breda, Valkenburg en Heerlen.

Maar dat is het dan ook.

Of hij tijdens die bezoeken veel kiezers zal ontmoeten is zeer de vraag, vorige maand waren bij zijn chaotische bezoek aan Spijkenisse meer journalisten dan PVV-aanhangers. Maar over het resultaat kon Wilders tevreden zijn: het NOS Journaal opende met de 'ongelooflijke mensenmassa' die Wilders op de been had gebracht. "Ongekend," zei de verslaggever opgewonden (later bood de NOS hiervoor excuses aan).

Twitteraccount volstaat
De PVV houdt er een unieke strategie op na, die spot met alle campagnewetten. Waar lijsttrekkers van andere partijen geen gelegenheid voorbij laten gaan om hun verhaal te doen, schuift Wilders vrijwel iedere uitnodiging van de pers terzijde. Zijn twitteraccount volstaat.

De verkiezingscampagnes van de PVV zijn sowieso, in meerdere betekenissen van het woord, virtueel. De partij heeft geen geld voor gelikte campagnespotjes, er zijn geen vrijwilligers die flyeren in winkelcentra en geen PVV-politici die de deuren langsgaan.

Er zijn slechts georkestreerde mediamomenten die een campagne suggereren. Het krampachtige streven van journalisten naar objectieve verslaggeving vertekent: in werkelijkheid voert PVV nauwelijks campagne.

Programma van één A4'tje
Dat Wilders niet dagelijks met kiezers kan praten, heeft ook te maken met zijn strenge beveiliging. Onlangs bleek er van alles mis bij de dienst die hem moet beschermen, wat zijn animo om de straat op te gaan begrijpelijkerwijs niet vergroot.

Maar Wilders was sowieso niet erg happig om zijn verkiezingsprogramma van één A4'tje toe te lichten. Het aantal debatten waar hij aan meedoet, beperkt hij tot een minimum. Alleen bij het Jeugdjournaal, EenVandaag en het NOS Slotdebat geeft hij acte de présence, een veelvoud aan andere debatten zegde hij af.

Minimale inzet
Aan buitenlandse media geeft Wilders met graagte interviews over de aanstaande 'patriottische lente', maar Nederlandse journalisten die Wilders kritisch willen bevragen worden categorisch afgepoeierd.

Deze week zegde hij Nieuwsuur af omdat hij 'alleen maar dingen wil doen die hij leuk vindt'. Wel schuift hij nog aan bij Tijd voor Max, Goedemorgen Nederland en Edwin Evers van Radio 538. Ook geeft hij interviews aan De Telegraaf , Story en Privé. 'Daar kan geen Nieuwsuur tegenop!', twitterde hij.

De PVV gaat in de meeste peilingen nog steeds aan kop, en Wilders maakt de inschatting dat hij niets te winnen heeft bij een actieve campagne. Bovendien is hij ook met een minimale inzet verzekerd van een maximaal resultaat: met een enkele tweet bereikt hij meer mensen dan met een hele dag op een winderig marktplein staan.

Lees hier alles over de aanstaande verkiezingen

Meer over