Update

Wientjes: politiek moet zich distantiëren van meldpunt PVV

Het initiatief van de PVV om een website te openen voor klachten over Polen en andere Oost-Europeanen is 'onverantwoord'. Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft dat vandaag gezegd tijdens een persbijeenkomst. 'De politiek moet hier afstand van nemen', aldus Wientjes.

ANP/Redactie
Bernard Wientjes. © ANP Beeld
Bernard Wientjes. © ANP

De PVV wil Nederlanders die overlast ondervinden van Polen en andere Oost-Europeanen of die hun baan aan hen zijn kwijtgeraakt, de gelegenheid geven via een website hun beklag te doen. De Poolse ambassadeur heeft al protest aangetekend tegen dit meldpunt. De Nationale Ombudsman ziet echter geen reden om de klacht in behandeling te nemen. Volgens de Ombudsman is het niet logisch dat de Poolse ambassade bij hem terecht komt. De Ombudsman spreekt zich uit over het handelen van de overheid en niet van politieke partijen.

Volgens Wientjes doet de PVV ten onrechte alsof de komst van Oost-Europeanen slecht is voor Nederland. Hij wees erop dat het bedrijfsleven deze werkkrachten nodig heeft en dat Polen lid is van de EU. 'Wat zou de reactie zijn als Polen zou zeggen: Nederlanders zijn bij ons niet meer welkom?'

Veto Roemenië en Bulgarije
De werkgeversvoorman uitte opnieuw kritiek op het veto dat Nederland in Brussel heeft uitgesproken over het toelaten van Roemenië en Bulgarije tot de visumvrije Schengenzone. Ook deze opstelling is 'onverantwoord' en leidt tot grote problemen voor het bedrijfsleven, waarschuwde Wientjes.

Samenwerking onontkoombaar
De VNO-NCW-voorzitter noemde een verdere Europese samenwerking onontkoombaar. Zonder 'Verenigde Staten van Europa' zijn de afzonderlijke lidstaten kansloos, aldus Wientjes. 'Er is geen weg terug.' In scenario's waarin de noordelijke en zuidelijke EU-landen elk een eigen munt krijgen, ziet hij niks. Speculeren over het vertrek van Griekenland uit de euro lijkt Wientjes 'gevaarlijk', al zei hij de effecten niet precies te kunnen beoordelen.

Meer over