Wiebe Wieling was nerveus bij afgelasting Elfstedentocht

Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, kijkt tevreden terug op hoe de afhandeling van de elfstedenkoorts. Toch was de Fries nerveus om Nederland te vertellen dat een Elfstedentocht er voorlopig niet zou komen.

Suzanne Borgdorff
Wiebe Wieling tijdens de laatste persconferentie over de Elfstedentocht. Beeld anp
Wiebe Wieling tijdens de laatste persconferentie over de Elfstedentocht.Beeld anp

Wieling, die zelf tweemaal de Elfstedentocht reed, maakte op 8 februari bekend dat de rayonhoofden geen vertrouwen hadden in de Tocht der Tochten. In de media verschenen vervolgens positieve geluiden over het kalme doch rechtvaardige optreden van de Fries.

'Ik was 's middags wel zenuwachtig', liet Wieling gisteravond los in de Tros TV Show over de bewuste dag. De 'fantastisch emotionele bijeenkomst' met de rayonhoofden gaf hem kracht het slechte nieuws over te brengen aan hoop hebbend Nederland. 'Iedereen was het erover eens en we hadden het echt met elkaar gedaan. We kunnen er trots op zijn. Die ondertoon nam ik mee de persconferentie in.'

Volgens de 56-jarige voorzitter was Twitter de oorzaak dat er een eerste vergadering tussen de rayonhoofden plaatsvond. Daarna volgde een mededeling dat er een tweede vergadering gepland zou worden. Over het feit dat Wieling niet meer over straat kan zonder herkend te worden luidt een Fries nuchter oordeel: Dat je je privacy kwijtraakt is de andere kant, maar dat hoort er nou eenmaal bij.

Meer over