Wie vermoordde de Syrische generaal?

De moord op de belangrijkste militaire adviseur van de Syrische president Assad heeft een stroom van geruchten op gang gebracht. Vier kogels troffen generaal Mohammed Suleiman toen hij afgelopen weekeinde op een privéstrand van de havenstad Tartoes werd vermoord.

De omstandigheden van de moord op de hooggeplaatste Syrische legerofficier zijn onduidelijk, maar volgens verschillende Arabische en Israëlische bronnen is Suleiman door een scherpschutter vanaf een jacht voor de kust neergeschoten.

Generaal Mohammed Suleiman (49) was de rechterhand van president Bashar Assad op militair gebied, zo bevestigen bronnen binnen de Syrische overheid. Maar zijn rol lijkt veel verder te zijn gegaan dan die van een adviseur.

Volgens oppositionele bronnen en Amerikaanse en Israëlische veiligheidsdiensten zou Suleiman de contactpersoon zijn voor de Libanese sjiitische Hezbollahbeweging, maar die zegt hem niet te kennen. Suleiman zou contacten hebben onderhouden met Hezbollahcommandant Imad Mughniyeh, die in februari in Damascus met een autobom gedood werd.

De taken van generaal Suleiman gingen nog verder. Hij zou ook het brein zijn achter het Syrische atoomprogramma en was dus betrokken bij de bouw van een kernreactor in het noorden van het land. De reactor, gebouwd met hulp van Noord-Korea, werd in september vorig jaar gebombardeerd door Israëlische gevechtsvliegtuigen.

Volgens Iraanse media en de Arabische zender Al-Jazeera is de moordenaar van Suleiman een Israëlische geheimagent. Ze geven echter verder geen details. Israël onthoudt zich van commentaar, maar Israëlische bronnen noemen betrokkenheid van het land onwaarschijnlijk vanwege de indirecte vredesbesprekingen met Syrië die nu aan de gang zijn.

Volgens Andrew Tabler, politiek analist in Damascus, moet de moord gezien worden in het licht van Syrië's betrekkingen met Iran. ''Het grote probleem voor Syrië is nu hoe het zijn relatie met Iran en Hezbollah kan onderhouden, terwijl het besprekingen voert met Israël,'' aldus Tabler in de Britse krant The Guardian. ''De moord wijst op een machtsstrijd in Syrië en hoogstwaarschijnlijk heeft Iran er mee te maken. Mensen als Suleiman sterven niet zomaar.'' Ten tijde van de moord was president Assad op staatsbezoek in Iran.

Sinds Assad zijn vader Hafez opvolgde in 2000, heeft hij zijn binnenlandse tegenstanders hard aangepakt. Na de moord in 2005 op de Libanese premier Rafik Hariri kwam Assad onder druk te staan. In Libanon wezen Haririaanhangers Syrië aan als verantwoordelijke voor de aanslag, uit wraak voor Hariri's anti-Syrische houding.

De VN stelden een onderzoek in en in enkele rapporten werden Assads broer Maher en zwager Assef Shawkat genoemd als betrokkenen bij de moord. Shawkat was chef van de militaire geheime dienst, maar is spoorloos sinds de moord op Hezbollahkopstuk Mughniyah. Volgens geruchten was hij betrokken bij een couppoging tegen Assad.

Ook de naar Frankrijk gevluchte oud-vicepresident Halim Khaddam beschuldigde Assad van de moord op Hariri. Volgens de oppositiepartij de Syrische Democratische Coalitie is Suleiman vermoord 'om te voorkomen dat hij zou gaan praten over zijn rol in de moord op Hariri'. (VINCENT SMITS)

Meer over