PlusPS

Wie van deze 10 wordt Amsterdammertje van het Jaar?

Van een antidiscriminatiespeech in een volle Westerkerk tot voetbaltenues regelen voor kinderen in Tanzania: deze tien jongeren zijn in de race om komend weekend Amsterdammertje van het Jaar te worden

Alisja Winkel
Salim el Meriami kwam laatst in de media door de witte Sintkameel die hij had geregeld Beeld Dingena Mol
Salim el Meriami kwam laatst in de media door de witte Sintkameel die hij had geregeldBeeld Dingena Mol

De genomineerde Amsterdammertjes hebben het afgelopen jaar op geheel eigen wijze bijgedragen aan een mooiere stad. Door zich in te zetten voor anderen hebben deze kinderen de waardering van de stad verdiend en worden ze nu in het zonnetje gezet.

De winnaar van vorig jaar, Jeremy de Bel (13), werd geprezen om zijn vrijwilligerswerk bij buurtrestaurant Resto VanHarte en de voedseltuin op het IJplein.

Deze zondag zal de nieuwe winnaar op het podium van de Stadsschouwburg de prijs - een grote houten, rode­ ­beker met de ­kruizen van Amsterdam - krijgen van ­Jeremy en juryvoorzitter Martin ­Berendse, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Ook mag het winnende ­Amsterdammertje dinsdag de beurs openen met een slag op de gong.

Naast Berendse bestaat de jury uit Steven Oosterhoff (manager Particulieren en Financieel ­Advies Rabobank), Judikje Kiers (directeur Amsterdam Museum), Henrike van Gelder (hoofdredacteur Kidsweek, 7Days en SamSam), Chantal Deken (directeur stichting Discussiëren kun je leren), Egbert Fransen (directeur Pakhuis de Zwijger) en Tamara Seur (presentator Jeugdjournaal).

Samia Elaz (13)

Noord, Metis Montessori Lyceum (Oost)

Voor de tweede jaar op rij is Samia genomineerd voor de titel Amsterdammertje van het Jaar. Ze won een debatbattle die leidde tot een speech op de Ieder1-parade in 2016, waarbij zo'n drieduizend mensen van het Arenapark naar het Museumplein liepen om de diversiteit in Nederland te vieren.

Na deze speech en de eerste nominatie zat Samia niet stil. Afgelopen jaar werd ze gevraagd te spreken tijdens het veiligheidspact tegen discriminatie in de Westerkerk.

"Dat was echt heel vet!" Ook deed ze mee aan een pitchwedstrijd van Het Klokhuis.

Haar idee om geld in te zamelen voor een waterput in Oeganda won. Dit voorjaar gaat Samia er met haar school naartoe en zullen ze de waterput openen.

"Het idee dat ik mensen kan overtuigen met mijn eigen woorden, voelt heel speciaal."

Samia Elaz Beeld Dingena Mol
Samia ElazBeeld Dingena Mol

Bo van Hienen (9) en Kenza Beek (10)

Westerpark en Staatsliedenbuurt, Westerparkschool en Dr. Rijk Kramerschool,

Op het Van Beuningenplein kon je al voetballen en in de zandbak spelen, maar buurtkinderen Bo en ­Kenza misten nog iets.

"Op school hebben we één keer per week gym, en dat is maar een uurtje. We waren op zoek naar iets om leuk mee te spelen, waardoor we tegelijkertijd meer zouden gaan bewegen."

De keuze viel op een tafeltennistafel.

Samen stelden ze een brief op voor de ­gemeente, met succes. Nu prijkt op het plein een tafel die door jong en oud wordt gebruikt.

"De ­gemeente doneerde zelfs batjes!"

Bo van Hienen (9) en Kenza Beek (10) Beeld Dingena Mol
Bo van Hienen (9) en Kenza Beek (10)Beeld Dingena Mol

Jiske Walstra (14)

Noord, Montessori Lyceum

Naast voetballen op het hoogste niveau - hoofdklasse - bij SV Kadoelen, doet Jiske nog veel meer voor de vereniging.

Ze is aanvoerster van haar team, geeft training aan kinderen en fluit wedstrijden. Ze vindt het leuk de club zo veel mogelijk te helpen.

"Zonder vrijwilligers zijn veel dingen niet mogelijk. Het is echt belangrijk werk." Het mooiste vindt ze de waardering die ze krijgt.

"Soms krijg ik met kerst zelfs cadeautjes. Dat is heel lief, maar daar doe ik het natuurlijk niet voor. Ik doe het omdat ik het zo leuk vind. En voor de kinderen natuurlijk!"

Jiske Walstra Beeld Dingena Mol
Jiske WalstraBeeld Dingena Mol

Salim el Meriami (15)

Nieuw-West, Calvijn College

Salim is dit jaar voor de tweede keer genomineerd; in 2015 deed hij ook al mee. Deze keer is hij door maar liefst vijf organisaties aangemeld.

In Nieuw-West staat hij bekend als zeer actieve buurtbewoner, die mensen samen weet te brengen. Op zijn elfde organiseerde hij zijn eerste evenement (de sinterklaasintocht in Huis van de Wijk De Aker) en sindsdien weet hij van geen stoppen.

Zo kwam hij laatst in de media door de witte Sintkameel die hij had geregeld.

"Als ik een evenement plan, begint dat op mijn telefoon. Ik doe onderzoek naar prijzen en vraag daarna een bewonersbudget aan bij de ­gemeente. Daar krijg ik bijna altijd goedkeuring voor."

Of het nu voor het 4/5 mei Comité of Combiwel is: Salim is een keiharde werker en barst van de ideeën. Zijn grote droom is een buurtfestival organiseren met beroemde artiesten.

Salim el Meriami Beeld Dingena Mol
Salim el MeriamiBeeld Dingena Mol

Sytze Joosten (10)

Noord, De Biënkorf

De opa en oma van Sytze hebben 25 jaar in Tanzania gewerkt, maar besloten vorig jaar dat het tijd was terug naar Nederland te gaan. Als afsluiter wilde de familie een groot voetbaltoernooi organiseren voor alle kinderen in het dorp Ndala.

"Toen ik dat hoorde, dacht ik: wat is een voetbaltoernooi zonder voetbalkleding?" zegt Sytze.

Met zijn buurjongen maakte hij een filmpje met daarin de oproep voetbalspullen die men kon missen te doneren.

Zijn actie kreeg veel aandacht. Zo wist hij meer dan honderd voetbaltenues te verzamelen. "Het was mooi om te zien hoe blij de kinderen daar waren. Ze stonden te juichen en dansen, het was fantastisch."

Sytze Joosten Beeld Dingena Mol
Sytze JoostenBeeld Dingena Mol

Jenell Emanuelson (10)

Zuidoost, Drostenburg

Jenell heeft de gewrichts- en spierziekte amc, maar dat houdt haar niet tegen om haar dromen na te jagen.

"Mijn belangrijkste doel is andere kinderen met een handicap te inspireren datzelfde te doen." Met haar familie doet ze jaarlijks mee aan de ­Spierathlon, een achtste triatlon, om geld op te halen voor spieronderzoek.

Ook is ze ambassadeur voor Spieren voor Spieren en blinkt ze uit in de ­muzieklessen op school.

Sinds twee jaar kan ze lopen met haar beenspalken, iets waaraan ze al werkte sinds ze anderhalf jaar oud was: "Daar ben ik het trotst op."

Jenell Emanuelson Beeld Dingena Mol
Jenell EmanuelsonBeeld Dingena Mol

Faris el Hader (14)

Centrum, Huygens College

Elke vrijdag tussen drie en vier uur stapt Faris op zijn bakfiets om voedselpakketten van de Voedselbank bij mensen af te leveren.

Dat klusje nam hij over van zijn buren die op vakantie gingen, maar toen ze terugkwamen wilde hij bezig blijven.

Of hij op vrijdagmiddag niet liever met zijn vrienden afspreekt? Zeker niet: "Ik heb altijd wel een uurtje over voor de mensen bij wie ik langsga."

Ook is hij actief bij de Cleaning Club, een organisatie die zich inzet voor een schone buurt. Met zijn deelname aan de Amsterdammertje van het Jaar-verkiezing, hoopt hij andere kinderen te inspireren ook te kijken hoe ze anderen kunnen helpen.

Faris el Hader Beeld Dingena Mol
Faris el HaderBeeld Dingena Mol

Eleni Mik (15)

Rivierenbuurt, Cygnus Gymnasium

Met haar 15 jaar was Eleni het jongste lid van een kerngroep die zich inzette voor een groene buurt, met het project Park om de hoek.

Een van de parken wordt aangelegd op het Belgiëpleintje in de buurt van haar school.

"Ik zag een poster hangen en vond het een goed idee - juist omdat ik zelf een park in de buurt van school miste, waar je bijvoorbeeld in de pauzes naartoe kan."

Haar inbreng was vooral haar 'jonge blik' op het inrichtingsproces. "Het voelde heel goed om dingen te zeggen waar volwassenen naar luisterden."

Het park wordt dit jaar geopend.

Eleni Mik Beeld Dingena Mol
Eleni MikBeeld Dingena Mol

Jennifer de Graaf (16)

Noord, ROC Topklas

Zeven jaar geleden begon Jennifer met vrijwilligerswerk bij De Florakokjes, een initiatief voor kinderen uit Floradorp tussen de 3 en 14 jaar. Initiatiefnemer Esmeralda Jongmans is een vriendin van Jennifers moeder.

"Ik vind werken met kinderen het leukste wat er is. Ze zijn zo lekker speels, en dat ben ik zelf ook!"

Ze staat vooral vaak in de keuken, maar op zaterdagochtend houdt ze zich ook bezig met huiswerkhulp. Jennifer werkt ­altijd hard om er een zo leuk mogelijke tijd voor de kinderen van te maken.

Het bijzonderste vindt Jennifer de uitstapjes die ze maken. "We zijn met een klein groepje zelfs met de boot naar Engeland geweest. Dat is mijn mooiste herinnering."

Jennifer de Graaf Beeld Dingena Mol
Jennifer de GraafBeeld Dingena Mol
Meer over