Wie of wat verzacht pijn van Perez?

Vanavond dient in Zeist de arbitragezaak tussen Kenneth Perez en Ajax. De voetballer wil bij de arbitragecommissie van de KNVB afdwingen dat hij weer met de A-selectie van de club mag meetrainen. De bijna 34-jarige Deen begrijpt niet dat hij vorig seizoen in de winterstop nog terug werd gehaald en nu al weer op een zijspoor staat.

Vanuit zijn oogpunt is dat een logische redenatie, maar Ajax heeft een nieuwe trainer (Marco van Basten) en de beleidsbepalers die hebben beslist over de terugkeer van Perez, zijn weg: de directeuren Martin van Geel en Maarten Fontein en alle commissarissen.

Perez is bij Ajax al voor de tweede maal het slachtoffer van een trainerswissel. In de winter van 2006 bereikte de middenvelder van AZ een akkoord met Ajax over een overgang, op het moment dat Danny Blind nog trainer was. Blind werd kort daarna ontslagen en zijn opvolger Henk ten Cate zag in Perez niet meer dan een nuttige invaller.

Ontevreden als hij was over zijn bijrol, stuurde de Deen aan op een transfer. Perez wilde weg, het liefst naar PSV, en hij kreeg zijn zin.

Het sportieve perspectief dat hij miste in Eindhoven toen trainer Ronald Koeman vertrok (Valencia), zou hij dit seizoen ook bij Ajax ontberen. Perez heeft het laatste half jaar onder de maat gespeeld. Van Basten ziet in hem geen basisspeler en mocht de trainer in voorkomende gevallen met een aanvallende middenvelder willen spelen, geeft hij liever een kans aan Siem de Jong of Ismaïl Aissati.

Een ingrijpende beslissing, maar bijna gemeengoed in de voetballerij. AZ bij voorbeeld wil de selectie van 27 man inkrimpen. Waterman, Cziommer, Medunjanin, Pellè en Koenders mogen verhuurd of verkocht worden, maar lopen nog wel rond in Alkmaar.

Geen goede situatie, beaamt trainer Louis van Gaal, die, in tegenstelling tot Van Basten, zelf verantwoordelijk is voor het aan- en verkoopbeleid van de afgelopen jaren. De betreffende spelers kunnen wel meetrainen met de selectie. ''Die verantwoordelijkheid hebben we als club.''

Dat had Van Basten misschien ook wel gewild, maar hij had geen 27 maar 35 contractspelers rondlopen. Een handvol voetballers op een bijveld apart laten trainen is geen oplossing, vandaar de keuze om vier spelers bij Jong Ajax te posteren. Van die vier (Perez, Albert Luque, Laurent Delorge en Jürgen Colin) is Colin verkocht aan Sporting Gijon.

Perez neemt geen genoegen met zijn verbanning. En al wint hij er sportief niets mee, financieel kan een voor hem gunstige uitspraak van de arbitragecommissie (als het komt tot contractontbinding) de pijn wellicht verzachten. (DICK SINTENIE)

Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Foto ANP/Olaf Kraak
Meer over