Plus

Wie krijgt de begerenswaardige bruid Haarlemmerliede?

Wordt het aansluiting bij Haarlemmermeer, Velsen of toch Amsterdam? De raad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude neemt vanavond een historisch besluit over de toekomst van de gemeente.

Patrick Meershoek
In de dorpen, zoals Penningsveer, zijn de meningen sterk verdeeld Beeld Jean-Pierre Jans
In de dorpen, zoals Penningsveer, zijn de meningen sterk verdeeldBeeld Jean-Pierre Jans

Lijmen, dreigen en smeken: het zijn beproefde middelen, maar op de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude hebben ze geen vat.

De elf raadsleden zullen pas vanavond tijdens een extra raadsvergadering in partycentrum De Zoete Inval de naam noemen van de fusiepartner van hun voorkeur: Velsen, Haarlemmermeer of Amsterdam.

Een zwaar besluit in historisch opzicht, zegt Gérard Wehkamp van GroenLinks.

"Onze gemeente strekte zich ooit uit van Osdorp tot Schalkwijk. We hebben in het verleden tandenknarsend moeten toezien hoe zowel Amsterdam als Haarlem grote stukken heeft ingepikt, maar nu moeten we als raadsleden zelf beslissen aan welke fusiepartner we ons hele hebben en houden overdragen."

Onvermijdelijke keuze
Een onvermijdelijke keuze, zegt Wehkamp erbij. "Daar is binnen de raad geen discussie over. We zijn te klein om verder te kunnen. Met elf raadsleden zijn we bij complexe vraagstukken op de agenda al blij als er twee mensen zijn met echt verstand van zaken. Als je ziet wat er allemaal op het lokaal bestuur afkomt, is het duidelijk dat een fusie de enige weg is. Het is aan ons om te kiezen."

Theo van Heese van het CDA, met vier zetels de grootste raadsfractie: "Het is een historische beslissing voor de gemeente, maar met politiek heeft het niets te maken. Onze fractieleden maken een keuze zonder last of ruggespraak. Bij welke fusiepartner zijn onze inwoners in goede handen?"

Het lastige is dat die vijfduizend inwoners verdeeld zijn over die vraag. De afgelopen weken zijn in alle dorpen steekproeven gehouden, maar die gaven een sterk wisselend beeld. "Er zal altijd een groep bewoners minder blij zijn met de keuze die we maken," zegt Dicky Kerkhoff van de PvdA.

"Maar we zijn nu eenmaal gekozen als raadsleden om ook de moeilijke beslissingen te nemen." Dat de meningen in de dorpen verdeeld zijn, bleek vorige week tijdens de voorbereidende commissievergadering. Een stoet aan insprekers gaf sterk wisselende signalen af.

Banpaal
Een vertegenwoordiger van de dorpsraad in Zwanenburg en Halfweg kwam pleiten voor Haarlemmermeer, en voegde er grappend aan toe dat de raadsleden die voor Amsterdam zouden stemmen, met pek en veren naar de beroemde banpaal van Halfweg zouden worden gedragen.

Daarna kwamen enkele inwoners uit dezelfde dorpen aan het woord die juist met vuur aandrongen op aansluiting bij Amsterdam. "Amsterdam is een reus, maar met een reus als vriend kun je tot grote daden komen," sprak een jeugdige inwoner die wees op een generatiekloof in de peilingen: de ouderen hechten aan wat geweest is, de jongeren willen vooruit.

"Alleen al de naam Amsterdam kan het bedrijfsleven een enorme boost geven."

Overtuigen
Alle drie de kandidaten liepen de afgelopen tijd het vuur uit de sloffen om de inwoners te overtuigen van hun goede bedoelingen. Het kleine Haarlemmerliede is een begerenswaardige bruid, zegt GroenLinkser Wehkamp, vooral vanwege de strategische ligging aan het Noordzeekanaal.

"Dat is het belang dat op de achtergrond meespeelt. Wie aan het kanaal ligt, heeft een stem in de toekomstige ontwikkelingen." Dat laatste maakt ook dat niet iedereen gelooft dat het raadsbesluit de laatste slag is in de strijd om Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

"Haarlem heeft zich teruggetrokken uit de race, maar zal het daarbij niet laten," zegt Wehkamp. "Ik vermoed dat er achter de schermen druk gaat worden gelobbyd. In de zomer van 2017 moet er een voorstel bij de provincie liggen. Haarlem heeft nog een jaar de tijd."

Meer over