Portret

Wie is toch die Amsterdams-Marokkaanse Hamza B.?

Wie is Hamza B.? Portret van de Amsterdams-Marokkaanse twintiger die de gemoederen in Nederland en Marokko nu al jaren bezighoudt vanwege zijn geruchtmakende meervoudige moordzaak én het verhaal dat zijn familie rechters heeft omgekocht.

Paul Vugts
null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Staand voor het verdachtenhekje in de rechtszaal van de Noord-Marokkanse havenstad Tanger lijkt de Amsterdamse Hamza B. (27) in weinig meer op de talentvolle kickbokser die hij niet heel lang geleden was. Op sommige zittingen in één van de galmende, gelambrizeerde zittingszalen draagt hij een trainingspak en zijn schouders zijn breed, maar dat is het.

'Chiep Chiep', zoals hij in het Amsterdamse milieu heet, is na jaren in de Marokkaanse cel fors aangekomen. Hij oogt vermoeid en niet al te fit. Verwonderlijk is dat niet echt. Hem hangt levenslang boven het hoofd sinds hij op 25 januari 2013 in een bloedgang in een Volkswagen Polo naar Marokko was gespurt - daags nadat in Amsterdam Adil A. als eerste verdachte was gepakt voor de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012 waarvan ook Hamza B. al snel werd verdacht.

Eigenlijke doelwit
Hij moet in de veronderstelling zijn verkeerd dat hij in Marokko veilig kon onderduiken, ook omdat het geboorteland van zijn ouders geen onderdanen uitlevert. Maanden bleef hij uit beeld, tot hij eind juni 2013 zelf zijn vriendin van vliegveld Ibn Batouta bij Tanger kwam halen. Terwijl hij haar in een auto met draaidende motor opwachtte, werd hij door een arrestatieteam overmeesterd en tegen de grond gegooid.Hoewel het in Marokko gebruik is verdachten kort na hun arrestatie voor een ernstig misdrijf hard aan te pakken, is hij altijd blijven ontkennen dat hij iets te maken had met de voor Amsterdam tot dan ongekende schietpartij in de Staatsliedenbuurt.

Daar schoten waarschijnlijk twee groepjes schutters op die decemberavond op verscheidene plekken wild salvo's af waaraan het eigenlijke doelwit Benaouf A. kon ontkomen door in het water langs het Van Bossepad te springen, maar die zijn metgezellen Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf het leven kostten. Ze werden afgeslacht, 21 en 28 jaar jong.

Levenslange celstraffen
Hamza B. zou de Audi RS4 hebben bestuurd waarin hij volgens justitie met mededaders Anouar B. en Adil A. over de Haarlemmerweg diep Nieuw-West in vluchtte. Onderweg werden vanuit de Audi van heel dichtbij met een klasjnikov salvo's afgevuurd op twee motoragenten die dat alleen met veel geluk overleefden doordat ze zich in een reflex van hun motor lieten vallen en daar achter dekking zochten.

Anouar B. en Adil A. zijn door de Amsterdamse rechtbank eerder dit jaar tot levenslange celstraffen veroordeeld en wachten hun hoger beroep af. Hamza B. had in Tanger vlak voor kerst 2014 twintig jaar celstraf gekregen in plaats van de levenslange celstraf die ook de Marokkaanse officier had geëist. Hij wordt in Marokko vervolgd op grond van het door Nederland overgedragen dossier, op grond van een in 2012 geratificeerd samenwerkingsverdrag.

Tanger
Al voordat zijn zaak na enkele rumoerige inleidende zittingen voor het eerst inhoudelijk werd behandeld, had zijn ex-zwager Abdelkhaliq Belhaj opmerkelijke beschuldigingen geuit, die pas gaandeweg serieuzer waren genomen. Tot grote weerzin van de ex-zwager was in Amsterdam de zaak geseponeerd uit 2007, toen Hamza B. (óók volgens justitie) zeventien kogels in Belhaj' lijf zou hebben geschoten nadat die van Hamza's zus was gescheiden.

Belhaj reisde voor de inleidende zittingen steeds naar Tanger om zijn kwestie (tevergeefs) onder de aandacht van de Marokkaanse rechters te brengen. In de marge van die zittingen klampte hij Amsterdamse journalisten én rechercheurs aan met het verhaal dat de familie B. de rechtbank van Tanger omkocht ten behoeve van een milde straf. Later beschuldigde hij ook het hof.

Uiteindelijk noemde hij niet alleen concrete bedragen (180.000 euro voor de rechtbank en vervolgens nog tussen de 160.000 en 200.000 voor het gerechtshof). Hij noemde ook getuigen die zijn relaas over de omkoping konden bevestigen, onder wie een Marokkaanse officier van justitie.De Nederlandse autoriteiten, inclusief uiteindelijk minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur, drongen bij hun Marokkaanse collega's aan op een diepgaand onderzoek, maar er is tot op heden geen signaal dat zo'n onderzoek is geëntameerd.

Omkoping
De advocaten van de nabestaanden van de doodgeschoten Lkhorf en El Yazidi en van de beschoten motoragenten verzochten de Hoge Raad in Rabat het gerechtshof van de zaak te halen vanwege de mogelijke corruptie, maar ook die verzoeken bleven tot op heden tevergeefs. Het gerechtshof zelf heeft op de vorige zitting medio september gezegd de beroepszaak hoe dan ook te zullen behandelen op 1 oktober 2015. Van een onderzoek naar corruptie wil het niets weten.

Advocaten van Hamza B. zeiden in reactie op de beschuldigingen over omkoping te vrezen dat het hof hem alsnog levenslang zal opleggen om te bewijzen dat het níet corrupt is. Hamza B. zelf had zich tot vandaag niet openlijk over de kwestie willen uitlaten. Zijn advocaten betoogden dat zijn familie al die tonnen nooit heeft gehad en dat al dat geld in elk geval geen echt milde straf heeft opgeleverd in de rechtbank.

Jeugd
Áls Hamza B. medeschuldig zou zijn aan de liquidaties en beschietingen in de Staatsliedenbuurt, zou dat een triest vervolg zijn op een jeugd waarin hij steeds zwaardere misdrijven is gaan plegen - in plaats van zich te richten op zijn beweerde ambitie hulpverlener van gehandicapte kinderen te worden of op zijn kickbokscarrière.

Samen met andere bekende jonge criminelen uit Amsterdam-West werd hij gepakt voor (gewelddadige) overvallen - en dus voor het neerschieten van zijn ex-zwager, al kon justitie in die zaak als gezegd niet hard maken dat hij had geschoten. De opvallendste zaak waarvoor hij langer in de cel heeft gezeten, is de overval op de Rabobank aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord, waarbij de daders op 4 oktober 2011 met ruim een half miljoen euro wisten weg te komen. Nadat de in Amsterdam bekende crimineel Boutahar A. een zender had geregeld die boven een deur van de bank was bevestigd en waarmee de bewegingen van de geldkoeriers nauwgezet waren te volgen, sloegen Hamza B. en een tweede man volgens de recherche toe. Nadat ze op een rode scooter waren gearriveerd, beukten ze volgens de politie met een stormram een toegangsdeur in, net nadat de geldlopers van Brink's waren gearriveerd in de kluisruimte. Ze renden naar binnen en riepen driemaal om geld. Ze dwongen het bankpersoneel en de geldlopers met een vuurwapen op de grond en eisten zeven geldzakken op. Ze vluchtten op hun scooter met een buit van ongeveer 525.000 euro.

Bestedingen
Een trits politiemensen herkende Hamza B. op camerabeelden als één van de beide mannen op de vluchtscooter. Hij werd door een arrestatieteam aangehouden toen hij een koffiehuis in Amsterdam-West verliet, maar de rechtbank vond het bewijs tegen hem uiteindelijk te dun voor een veroordeling. Hij werd na een langdurig voorarrest vrijgelaten.

Op 21 mei 2008 zou B. met geweld een Amsterdamse Albert Heijn hebben beroofd van 44.287 euro. Bovendien zou hij twee motoren hebben gestolen en dure horloges en een navigatiesysteem hebben geheeld. Ook hier vond de rechtbank het bewijs te mager voor een stevige veroordeling. De overvallen zouden wel zijn bestedingspatroon kunnen verklaren: hij leefde volgens ingewijden ook in Amsterdam al op erg grote voet, hoewel hij geen groot (legaal) inkomen genoot.

Nieuws
Met een vriend kwam Hamza B. in november 2010 overigens ook eens positief in het nieuws, bij regionale omroep RTV Noord-Holland én stadszender AT5. Ze lieten zich in Bos en Lommer voor de camera's lachend en met onverholen trots interviewen als 'Marokkaanse helden in Amsterdam' (RTV Noord-Holland), de dag nadat ze een man hadden overmeesterd die een (nep)vuurwapen had. Die man had in een belwinkel op de hoek van de Bestevaerstraat met De Rijpstraat ruzie gekregen met een ander en zijn vuurwapen getrokken - dat pas na politieonderzoek nep zou blijken te zijn. Hamza en zijn vriend wisten hem in hun greep te krijgen en zijn wapen af te pakken.

Ze toonden zich voor de camera's blij dat ze een positieve bijdrage hadden kunnen leveren aan het imago van de jonge Marokkanen in West - dat tot hun droefenis over het algemeen allerbelabberdst is. Dat in elk geval Hamza zelf al bij herhaling was beschuldigd van serieuze misdrijven, bleef toen onbesproken. Zijn vriend is later van jihadisme beschuldigd en heeft daarvoor ook vast gezeten, maar in die zaak ontbrak bewijs.

Meer over