Profiel

Wie is Benaouf A.?

Verschillende bronnen bevestigen dat de man die woensdag met een spectaculaire operatie moest worden bevrijd uit de gevangenis in Roermond, crimineel Benaouf A. is. Hij speelde een prominente rol in de Amsterdamse onderwereldvete.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Benaouf A. in de rechtbank in 2014. Beeld anp
Benaouf A. in de rechtbank in 2014.Beeld anp

Benaouf A., geboren en getogen in Eindhoven, maar gegroeid in de misdaad in Amsterdam, zit in Roermond een gevangenisstraf van 12 jaar uit.

Die straf legde het Amsterdamse gerechtshof hem op in mei 2016, voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van een concurrent in de onderwereld: de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh.

Bouhbouh werd in oktober 2012 bij het Crowne Plaza Hotel in Antwerpen doodgeschoten. De vermoedelijke schutters werden later zelf doodgeschoten, maar Benaouf A. stuurde de 'meedogenloze liquidatie' van Bouhbouh, volgens het Hof op 'berekende wijze.' Zelf bleef A. altijd ontkennen iets met de zaak van doen te hebben gehad.

Gwenette Martha
De liquidatie in Antwerpen was één van de eerste in wat de Amsterdamse onderwereldvete zou worden. Hoewel het inmiddels lang niet meer zo overzichtelijk is, bestreden aanvankelijk twee groepen criminelen elkaar, die met elkaar gebrouilleerd waren geraakt over onder andere een partij drugs.

Aan de ene kant stond Gwenette Martha, een crimineel afkomstig uit De Pijp met aan zijn zijde Najeb Bouhbouh. Het andere kamp werd aangevoerd door Houssine A., met Benaouf A. aan zijn zijde.

In die onderwereld voelt Benaouf A. zich thuis, zo bleek tijdens de rechtszaken die tegen hem werden gevoerd.

Hij gaf nu en dan een zeldzaam inkijkje in zijn leven, dat wordt gekenmerkt door voortdurende achterdocht en voorzichtigheid. "Ik kijk voor alles en iedereen uit."

"Van auto's en huizen wisselde ik om te voorkomen dat bij me werd ingebroken," zei Benaouf in 2014 tegen de rechter, die met stijgende verbazing luisterde. "Waarom ik elke maand mijn vijf telefoons wissel? Dat is gewoon een normale werkwijze omdat ik niet door meneer Oppe (de officier van justitie) gepakt wil worden."

Dader gevlucht
Hoewel justitie er jaren over deed om bewijs te verzamelen tegen Benaouf A. voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van Bouhbouh in Antwerpen, zag de onderwereld beduidend sneller reden tot wraak.

Op 29 december 2012, twee maanden na de moord in Antwerpen dus, was Benaouf A. het doelwit van de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt.

Hij redt dan zijn leven door weg te rennen en tussen twee woonboten in het water te springen. Twee van zijn metgezellen worden wel doodgeschoten, terwijl de daders op hun vlucht ook nog op agenten schieten. Anouar B. en Adil A. krijgen daarvoor levenslang, al loopt hun hoger beroep nog. In Marokko krijgt een daarheen gevluchte dader twintig jaar cel.

Na de moord belt Benaouf A. zelf met een recherchechef van de Amsterdamse politie om uit te leggen wie er op hem hebben geschoten.

Pannenkoek
Vorig jaar stond A. in de rechtszaal even tegenover de mannen die zijn veroordeeld voor de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Volgens A. was zijn familie bedreigd door mensen rondom Anouar B., een van de schutters. Benaouf A. zwoer bloedig wraak als zijn familie iets zou worden aangedaan.

De emoties liepen hoog op. Tegen de glimlachende Anouar B.: "Hij is wel aan het lachen, maar ik meen het."

Anouar B.: "Hij loopt me gewoon hier te bedreigen. Ik ken die pannenkoek niet eens!"

Benaouf A.: "Ik laat je zien wie hier een pannenkoek is!"

Lees verder: Gekaapte helikopter moest Benaouf A. bevrijden en Politie schiet Amsterdamse crimineel dood bij achtervolging

Bekijk het overzicht: Deze ontsnappingen met een helikopter lukten wél

Onderzoek op de lokatie waar woensdag een verdachte door de politie is doodgeschoten. Met de actie werd de ontsnapping van Benaouf A. met een helikopter voorkomen. Beeld anp
Onderzoek op de lokatie waar woensdag een verdachte door de politie is doodgeschoten. Met de actie werd de ontsnapping van Benaouf A. met een helikopter voorkomen.Beeld anp

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over