Wethouder wil met wetswijziging chaos als Slotervaart voorkomen

Wethouder Marjolein Moorman wil een wetswijziging die een chaotisch faillissement van een ziekenhuis zoals MC Slotervaart in de toekomst voorkomt.

Ruben Koops
null Beeld anp
Beeld anp

Dat schrijft de wethouder in een brief aan minister Bruno Bruins. Ook wil ze van de minister antwoord krijgen op haar vragen over het aanbod van ziekenhuiszorg in Amsterdam na het wegvallen van het MC Slotervaart.

De wethouder wil de toezegging dat er genoeg medische specialistische zorg beschikbaar zal blijven. Ze verwacht dat er voor de andere ziekenhuizen financiële ruimte komt om de zorg op te vangen.

"Al hebben wij geen formele verantwoordelijkheid, die voelen we wel. Want het gaat over een Amsterdams ziekenhuis, met Amsterdamse patienten en Amsterdams personeel," zegt Moorman in een toelichting op de brief.

Zeker een patiënt van het ziekenhuis is in een levensbedreigende situatie terecht gekomen, toen deze patiënt een zware chemotherapie elders moest vervolgen maar per ongeluk naar het verkeerde ziekenhuis werd gebracht.

Eerder geïnformeerd
De wethouder wijst de minister op recente mediaberichten, waaruit zou blijken dat Bruins al eind augustus zou zijn geïnformeerd over de penibele situatie in het ziekenhuis. Moorman geeft aan dat ze graag bericht had ontvangen van Bruins als hij het al in zo'n vroeg stadium wist. "Die extra tijd had veel kunnen schelen om dit proces gecontroleerd en zorgvuldig te laten verlopen."

In de Tweede Kamer wacht Bruins nog een pittig debat over deze gang van zaken.

Volgens Moorman zou het beter zijn als de Zorgverzekeringswet en de Faillissementswet via een wetswijziging beter op elkaar aansluiten, om een nette overdracht van de patiënten in de toekomst te garanderen. Ook de rol van de gemeente zou hierin opgenomen moeten worden.

Lees alles over het faillissement van MC Slotervaart in het liveblog.

Lees ook: Minister Bruins weer in het nauw om failliete ziekenhuizen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over