Wethouder wil korting voor minima bedingen bij Nuon

Minima in Amsterdam gaan gebukt onder vaste lasten als de huur, zorgkosten en de energierekening. Wethouder Arjan Vliegenthart (SP) probeert een korting te bedingen bij energiebedrijf Nuon.

Bart van Zoelen
Wethouder Vliegenthart. Beeld anp
Wethouder Vliegenthart.Beeld anp

Onderzoekers van het Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud hebben voor Amsterdam de huishoudboekjes van 56 huishoudens met een minimuminkomen binnenstebuiten gekeerd.

Daarbij bleek dat ruim de helft voor ten minste een van de vaste lasten duurder uit is dan nodig volgens Nibudnormen.

Vooral energiekosten vallen vaak hoger uit dan nodig is. De huur is in een kleiner aantal gevallen te hoog, maar dan gaat het wel vaker om grotere bedragen.

Vooral gezinnen, in het bijzonder eenoudergezinnen, zitten vast aan een huur die hoger is dan het basisbedrag van het Nibud.

Tegenslag
Dat de vaste lasten stijgen is al langer een trend. Uit eerder Nibudonderzoek bleek dat hoge zorgkosten en vaste lasten twee keer zo vaak worden genoemd als reden voor betalingsachterstanden als in 2012. Vooral de huur en de zorgkosten zijn de voorbije jaren snel gestegen.

Wethouder Arjan Vliegenthart (Armoede) heeft het Nibud om het onderzoek gevraagd, ook omdat hij maandagmorgen als vertegenwoordiger van de Vereniging Nederlandse Gemeenten zou aanschuiven bij een hoorzitting in de Tweede Kamer over schuldenproblematiek.

Door hoge vaste lasten komen de minima bij de kleinste tegenslag in de schulden, stelt hij vast. "Dan gaan ze meteen financieel kopje onder."

Collectiviteitskorting
Uit de Nibudberekeningen blijkt dat de 56 huishoudens niet door buitensporige uitgaven in problemen komen. "Dat maakt het extra pijnlijk: deze mensen doen geen domme dingen."

Voor Vliegenthart was het reden om te pleiten tegen verlaging van de uitkeringen.

Als wethouder denkt hij ook iets te kunnen doen tegen de hoge energielasten. Dat is ook een van de aanbevelingen van het Nibud.

Daarom heeft Vliegenthart Nuon benaderd met het verzoek om een 'collectiviteitskorting', zoals 60.000 Amsterdammers met een lager inkomen ook een zorgverzekering hebben via de gemeente.

Aantrekkelijk
Net als zorgverzekeraar Zilveren Kruis werkt Nuon al mee aan 'Vroeg Eropaf', de Amsterdamse methode om te voorkomen dat schulden zich ophopen.

Nuon geeft daarbij een seintje als klanten een betalingsachterstand van twee maanden hebben opgelopen, waarna een maatschappelijk werker contact zoekt.

Een voordelig energiecontract waarbij betalingsachterstanden worden verrekend met een eventuele uitkering kan ook voor Nuon aantrekkelijk zijn, omdat het zichzelf veel incassokosten kan besparen, is het idee.

Nuon zegt dat Vliegenthart de collectiviteitskorting twee weken geleden heeft voorgesteld in een gesprek, maar het energiebedrijf wil nu nog niet op de mogelijkheid vooruitlopen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over