update

Wethouder onaangenaam verrast door lijst slechte verpleeghuizen

Wethouder Eric van der Burg van Zorg is onaangenaam verrast door de aanwezigheid van twee Amsterdamse verpleegzorginstellingen op de dinsdagavond gepubliceerde lijst van slecht presterende instellingen.

Bas Soetenhorst
Eric van der Burg. Beeld Rink Hof
Eric van der Burg.Beeld Rink Hof

Amstelring en Evean staan tussen de elf instellingen in Nederland waar de Inspectie van de Gezondheidszorg grote zorgen over heeft en ingrijpen overweegt. Daarnaast staan 38 instellingen onder verscherpt toezicht vanwege nog niet opgeloste tekortkomingen.

Van der Burg: "Ik had Amsterdamse instellingen verwacht bij de 38, maar niet bij die elf."

Cordaan
Onder de 38 die onder verscherpt toezicht staan is Amsta, de op twee na grootste zorginstelling van Amsterdam, die bijvoorbeeld het Sarphatihuis bezit. Amstelring heeft onder meer woonzorgcentra, kleinschalige groeps­woningen en verpleeghuizen en is de op een na grootste instelling. Evean is in Amsterdam een iets kleinere speler.

De nummer één in Amsterdam, Cordaan, wordt nergens genoemd. Dat is goed nieuws, aldus Van der Burg.

De VVD-wethouder vindt dat de lijst verwarring oproept. "Er staan niet locaties van verpleeg­huizen op, maar namen van zorginstellingen die vaak verantwoordelijk zijn voor meerdere verpleeghuizen. Als de inspectie zorgen heeft over slechts één locatie van Amstelring en Evean, geeft dat een ander beeld dan wanneer de zorgen over alle locaties gaan."

Verbaasd
In een toelichting op de website stelt de inspectie dat grote verschillen kunnen bestaan tussen verpleeghuizen van een en dezelfde instelling, maar bij de instellingen die volgens de inspectie te weinig doen aan de kwaliteit en veiligheid van de zorg zijn er 'zorgen over de kwaliteit en veiligheid binnen de gehéle instelling'.

Amstelringbestuurder Eric Hisgen reageert verbolgen op het feit dat de zorginstelling op de lijst van elf slechte presteerders staat. "Bij slechts een zeer beperkt aantal van de 24 locaties presteren wij nu niet goed genoeg op de inspectienormen. Dit kan de indruk wekken dat de zorg onveilig is, maar dat is niet het geval. Deze maatschappelijke aandacht leidt tot ongewenste effecten zoals onterechte ongerustheid bij bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers."

Juridische stappen
Ook Evean is kritisch. De inspectie heeft de instelling op de korrel vanwege verpleeghuis Eduard Douwes Dekker in Noord, maar in de laatste rapportage daarover, uit februari 2015, spreekt de inspectie vertrouwen uit in het management en in de 'positieve ontwikkelingen'. "Daarmee valt Evean niet onder de instellingen die na oktober 2015 als risico worden gezien," aldus een woordvoerder.

Meer instellingen van de lijst klagen dat de inspectie oude gegevens hanteert. IJsselheem en Laurens (Groningen) overwegen juridische stappen. Amstelring daarentegen 'herkent de kritiek' en werkt aan een verbeterplan.

Meer over