Wetenschapper uit Betondorp dekt theorieën Johan Cruijff

Ze komen allebei uit Betondorp. De één is groot geworden in het voetbal, de ander in de wetenschap. In de Arena vonden ze elkaar gisteren voor de eerste keer: Johan Cruijff (1947) en Erik Scherder (1951), professor in de neuropsychologie.

Jop van Kempen
Johan Cruijff Beeld anp
Johan CruijffBeeld anp

Cruijff zag Scherder in het televisieprogramma De wereld draait door enthousiast vertellen over zijn vakgebied en hij zocht contact. Ze kennen elkaar niet van vroeger. Cruijff nodigde Scherder uit op een seminar van de Cruyff Foundation, de organisatie die zich inzet voor het lichamelijk welzijn van kinderen en jongeren.

Samenwerken
In de toekomst zullen ze verder samenwerken. 'Het was vroeger niks geworden als ik bij Johan op het veld had gestaan,' zei Scherder. 'En het was ook niks geworden als ik bij Erik in de klas had gezeten,' antwoordde Cruijff.

Cruijff wees op de gunstige maatschappelijke invloed van sport -binding, daling van criminaliteit en overlast - Scherder vatte de wetenschappelijke resultaten samen die het gezonde verstand al sinds mensenheugenis influistert: bewegen is gezond. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk.

Scherder: 'Als mensen bijna geen lichaamsbeweging hebben en ze gaan wel bewegen, zie je dat hun cognitieve functies vooruitgaan. Ze gaan beter plannen, ze kunnen hun emoties beter onder controle houden en ze functioneren over het algemeen beter.

De resultaten zijn merkbaar bij kinderen die een uur per dag matig intensief sporten, bij volwassenen is dat een half uur. Als je er jong mee begint, investeer je in je eigen toekomst.'

Rugdekking
Cruijff hoorde het goedkeurend aan: 'Erik geeft me rugdekking. Hij bewijst wat ik al dacht: sporten is goed voor je. Matig sporten ook. Het doet me denken aan mijn nadagen als voetballer. Ik trainde onder Kurt Linder. Ik hoefde van hem niet elke training evenveel te doen als die jonge honden. Linder zei: 'Train niet te hard, maar zorg ook dat de motor niet afslaat'.'

Scherder wees overigens ook op de beperkingen van sport voor het brein. 'Als je fanatiek sport, is er geen verdere toename van het cognitief functioneren. De winst voor de hersenen is er alleen bij matig intensief sporten.'

Verder onderzoekt de VU-wetenschapper in samenwerking met orthopedisch chirurg Bas Pijnenburg ook de invloed van vechtsporten op het brein. Klappen op het hoofd zijn niet goed voor het cognitief functioneren, voorspelde Scherder al, maar resultaten van de studie zijn nog niet bekend.

Erik Scherder Beeld Maarten Steenvoort
Erik ScherderBeeld Maarten Steenvoort
Johan Cruijff Beeld Olaf Kraak
Johan CruijffBeeld Olaf Kraak
Meer over