Westerpark trots op zijn kantoor

AMSTERDAM - Na een renovatie van twee jaar kan het stadsdeelkantoor van Westerpark met gemak vijftig jaar mee. De meeste medewerkers zitten nu bij elkaar in de fraaie gebouwen van de oude Westergasfabriek.

Zuinig zijn met belastingcenten en het milieu. Dat was de opdracht die projectmanager Herman Sier meekreeg. Wat daarvoor moest gebeuren, is eerder vertoond, maar niet in een rijksmonument.

De gewenste 25 procent energiebesparing is haalbaar gebleken. Daar zijn ze bij het stadsdeel erg trots op. En ook op de minimale overschrijding van het budget: maar anderhalve ton, op een begroting van 8,5 miljoen euro. Het stadsdeelkantoor van Zuidoost kostte vier keer zo veel, heet het.

Voor architect Isaac Gosschalk moet het in 1885 onvoorstelbaar zijn geweest wat nu in zijn gebouw gebeurt. Als je een ruimte betreedt, gaat automatisch het licht aan. Ziet de sensor geen beweging of komt er voldoende licht van buiten, dan dimmen de lampen. Ook de ventilatie werkt met sensors, die reageren op de hoeveelheid CO2. De warmte van de uitstromende lucht wordt overgedragen aan instromende.

Toen de kantoorruimtes te klein bleken te zijn, zijn veel opties bekeken. Zoals nieuwbouw op het Domela Nieuwenhuisplantsoen, of een glazen overkapping, als brug naar de naastliggende voormalige ingenieurswoning, die tot voor kort door een kraker werd bewoond en nu het domein is van ambtenaren van welzijn en sport.

Dé oplossing voor dit stadsdeel, dat zorg voor het milieu hoog in het vaandel heeft staan, bleek hergebruik van het erfgoed te zijn. Met uitzicht op het oude Westerpark en paradepaard Cultuurpark Westergasfabriek.

De concessie die daarvoor moest worden gedaan, is dat de kantine en vergaderruimtes in een gebouw verderop zitten. De deelraad vergadert 's avonds en daarom leek een ruimte zonder ramen acceptabel te zijn.

Inmiddels is een werkgroepje ingesteld omdat die vergaderruimte toch niet voldoet. Helemaal niet als stadsdelen worden samengevoegd. Maar daar denken ze bij Westerpark nu even niet aan.

Morgen zijn er van twee tot half vijf 's middags rondleidingen. Overal mag worden gekeken behalve in de paspoortruimte. Om half vier is de officiële opening door stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer. Voor het gebouw zullen voertuigen van de reiniging staan, zoals de door het stadsdeel ontworpen 'poepzuiger'. (EDITH ANDRIESSE)

Meer over