Westerkerk genomineerd als meest spirituele plek van Nederland

De Westerkerk is één van de veertig plekken die genomineerd is voor de 'Meest spirituele plek van Nederland'. Op de website van RKK Kruispunt Radio konden mensen locaties nomineren.

Sabine de Lucht
Westerkerk met de Westertoren aan de Prinsengracht. Beeld Floris Lok
Westerkerk met de Westertoren aan de Prinsengracht.Beeld Floris Lok

Bert Geerardts, bedenker van de verkiezing en programmamaker van RKK Kruispunt Radio, wil met de wedstrijd de discussie aanwakkeren over het begrip 'spiritueel'. 'Mensen hebben verschillende ideeën over wat nu echt spiritueel te noemen is. De een vindt het Stille Strand in Den Haag in het rijtje passen, terwijl een ander zich liever houdt aan het traditionele lijstje van bedevaartplaatsen en kapelletjes.'

Gijsbert Siertsema is diegene die de kerk heeft genomineerd voor de verkiezing. 'De Westerkerk is een stille plek in het midden van een bruisende stad,' schrijft hij op de nominatiewebsite van RKK Kruispunt Radio.

Tradities
Vooral het 'Brandende braambos' vindt hij spiritueel. 'Het is een bijzondere plek om even stil bij te staan, te mediteren of een kaars te branden. Juist in een tijd waarin tegenstellingen op religieus en maatschappelijk terrein zich sterk kunnen laten gelden, verbeeldt het 'Brandend braambos' de verbinding tussen christelijke, joodse en islamitische tradities.'

Of de enige Amsterdamse locatie op de lijst van genomineerden de wedstrijd gaat winnen, is nog maar de vraag. De Westerkerk loopt met 1% van de stemmen ver achter op de drie koplopers: het Clemenskerkje in Brunssum (19%), het Maria-bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Noord in Heiloo (16%) en de Emmaus Kapel in Helvoirt (9%).


Stemmen kan tot 26 september bij RKK Kruispunt Radio. Op 10 oktober maakt het radioprogramma de winnaar bekend.

Het 'Brandende braambos' in de Westerkerk Beeld Gijsbert Siertsema
Het 'Brandende braambos' in de WesterkerkBeeld Gijsbert Siertsema
Meer over