Westen mobiliseert voor aanval op Libië

Yves Leterme spak deze week in Brussel met woordvoerders van de Liberische oppositiebeweging over de aanpak van de regering in Libië. Foto ANP Beeld
Yves Leterme spak deze week in Brussel met woordvoerders van de Liberische oppositiebeweging over de aanpak van de regering in Libië. Foto ANP

NEW YORK/BERLIJN - Onder leiding van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië wordt in allerijl een serie luchtaanvallen op Libië voorbereid. Landen vergaderen over hun precieze inzet en ondertussen worden vliegtuigen en oorlogsschepen verzameld voor aanvallen, die mogelijk vrijdag al beginnen.

De VN-Veiligheidsraad had donderdag het groene licht voor een militaire interventie gegeven, waarna tot actie kon worden overgegaan. De internationale aanval moet voorkomen dat het bloedbad dat de Libische leider Muammar Kaddafi heeft aangericht onder de Libische bevolking nog verder uit de hand loopt.

Een aantal landen steunde de resolutie niet, waaronder China, Rusland en Duitsland. Berlijn steunt mogelijk indirect de interventie, door meer mensen en AWACS-radarvliegtuigen naar Afghanistan te sturen, zodat er meer materiaal en manschappen vrijkomen voor de NAVO om in te zetten in Libië.

Kaddafi is woest op de reeks landen die hem een voor een afvielen en een aanval voorbereidden. Binnen de Europese Unie hoeft alleen Duitsland nog niet te vrezen voor de 'hel' die Kaddafi heeft voorspeld als tegenreactie. Als het Westen Libië aanvalt, zal het ''nooit meer vrede hebben'', zei hij.

In de Arabische wereld heeft alleen Qatar steun toegezegd aan de interventie in Libië. Het is nog onbekend of Nederland een bijdrage gaat leveren. Veel landen als Noorwegen leveren gevechtsvliegtuigen en Polen heeft logistieke hulp aangeboden, maar weigert een militaire rol in de op handen zijnde aanval. (ANP/AFP)

Meer over