Westen furieus na veto Rusland en China tegen VN-resolutie Syrië

Westerse landen zijn woedend over het uitspreken van een veto over de resolutie over Syrië in de VN-Veiligheidsraad zaterdag door China en Rusland. De Amerikaanse VN-gezant Susan Rice noemde de handelwijze van Moskou en Peking 'schandalig'.

ANP/RTR/AFP/Redactie
De VN-vertegenwoordiger van Groot-Brittannië (l), van de VS, Susan Rice (m), en van Frankrijk (r) bij de bijeenkomst van de VN gisteravond in New York. © EPA Beeld
De VN-vertegenwoordiger van Groot-Brittannië (l), van de VS, Susan Rice (m), en van Frankrijk (r) bij de bijeenkomst van de VN gisteravond in New York. © EPA

Met een verwijzing naar de Syrische president Bashar al-Assad beschuldigde Rice Rusland en China van 'het beschermen van een laffe tiran'.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei dat Peking en Moskou de Syrische bevolking in de steek hebben gelaten. 'Het brute regime van Assad wordt zo aangemoedigd nog meer te moorden', zei Hague.

In Nederland noemde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken het veto een 'enorme klap voor de Syrische bevolking'.

Contactgroep Sarkozy
De Franse president Nicolas Sarkozy liet weten dat hij bezig is een contactgroep te vormen over Syrië. Hij overlegt daarover met Arabische en Europese landen. Hij wil zo een oplossing helpen zoeken voor het land. 'Frankrijk geeft niet op', stelde Sarkozy . 'De tragedie in Syrië moet ophouden.'

De door Rusland en China afgewezen VN-resolutie was een initiatief van westerse en Arabische landen. Daarin werd het bloedvergieten door de Syrische autoriteiten veroordeeld en Assad opgeroepen te vertrekken. Volgens de Russen werd in de resolutie het geweld door de oppositie minder zwaar veroordeeld dan het geweld door het regime van Assad. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde zondag dat Peking de resolutie ter zijde schoof omdat die 'meer bloedvergieten tot gevolg zou hebben'.

Homs
Het veto van de Russen en Chinezen volgde nog geen dag nadat het Syrische leger had huisgehouden in de stad Homs in het midden van het land. Daardoor kwamen volgens oppositiegroepen tussen de 200 en 260 burgers om het leven.

Uit woede over het bloedbad in Homs bestormden tientallen mensen zondag de Syrische ambassade in de Australische hoofdstad Canberra. De betogers richtten vernielingen aan op de begane grond van het ambassadegebouw.

Meer over