Werknemer kan arbeidsvoorwaarden vaker kiezen

Werknemers krijgen steeds vaker de kans om te kiezen voor bijvoorbeeld meer vrije dagen, extra loon, studiekosten of een pensioenaanvulling. Een kleine meerderheid van de Nederlandse bedrijven biedt het personeel de mogelijkheid om zelf arbeidsvoorwaarden samen te stellen. Van de rest is ruim de helft van plan dat ook te gaan doen.

Dat blijkt uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder haar leden. De belangrijkste reden voor werkgevers om meer keuzemogelijkheden te verschaffen, is dat ze de tevredenheid bij de medewerkers willen vergroten. 77 procent geeft dit als motief op.

Grote bedrijven (meer dan 500 medewerkers) scoren het hoogst wat betreft het aanbieden van keuzemogelijkheden (71 procent). Van de bedrijfstakken scoort de financiële dienstverlening het hoogst (78 procent). Werknemers blijken een voorkeur te hebben voor meer vrije dagen of een fiets van de baas.

De AWVN is zeer tevreden met de uitkomst van het onderzoek. Volgens directeur Hans van der Steen past de opkomst van de keuzemogelijkheden in de trend van beter begrip tussen werkgever en werknemer.

Meer over