Werkgevers: volgend jaar geen loonsverhoging

In de cao Metaal en Techniek is voor 2010 geen loonsverhoging afgesproken. Foto GPD Beeld
In de cao Metaal en Techniek is voor 2010 geen loonsverhoging afgesproken. Foto GPD

DEN HAAG - De kans op een loonsverhoging in de cao's voor volgend jaar is uitermate klein. Door de crisis is er volgens werkgeversvereniging AWVN in de meeste bedrijven weinig of geen ruimte voor extra salaris.

De AWVN stelt dat zelfs aanpassing van de lonen aan de inflatie voor volgend jaar niet vanzelfsprekend is. De werkgeversorganisatie ziet de onlangs afgesloten cao Metaal en Techniek als voorbeeld voor de ruim 500 cao's die komend jaar afgesloten moeten worden voor in totaal ongeveer vier miljoen werknemers.

In de cao Metaal en Techniek is voor 2010 geen loonsverhoging afgesproken, maar 3,5 extra vrije dagen die alleen mogen worden opgenomen als het werk dat toelaat.

Pas in 2011 stijgen de lonen in de sector weer, met 1,5 procent. Arbeidsmarktdeskundige Paul de Beer (Universiteit van Amsterdam) verwacht dat de nullijn ook in andere sectoren de norm wordt. Meer kunnen de bonden er volgens hem niet uitslepen. ''Komen er toch looneisen, dan leidt dat onvermijdelijk tot extra ontslagen.''

De Beer verwacht dat de cao-onderhandelingen moeizaam zullen verlopen. (GPD)

Meer over