Werk voor jonggehandicapten

Ons land telt bijna 180.000 jonggehandicapten van 18 tot 27 jaar. Slechts ruim 45.000 van hen hebben een parttime baan. Foto ANP Beeld
Ons land telt bijna 180.000 jonggehandicapten van 18 tot 27 jaar. Slechts ruim 45.000 van hen hebben een parttime baan. Foto ANP

DEN HAAG - Supermarkten, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen zullen duizenden banen geschikt maken voor jonggehandicapten. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken heeft hierover akkoorden gesloten met werkgevers. In nieuwe cao's hebben werkgevers en vakbonden op brancheniveau afgesproken dat ze enkele duizenden banen zullen reserveren voor zogenoemde Wajongers, zegt Donner in een toelichting op de notitie Aanpak werk voor Wajongers, die vandaag naar de Tweede Kamer gaat.

De banen komen tot stand bij banken, uitzendbureaus, musea, metaalbedrijven en de kinderopvang, meldt werkgeversorganisatie AWVN. Het gaat om eenvoudige werkzaamheden, zoals het vullen van vakken en het inzamelen van lege flessen en linnengoed. Maar er zijn ook administratieve functies beschikbaar.

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zal de komende twee jaar honderd Wajongers aannemen. Ook Albert Heijn, Super de Boer en de Universiteit van Maastricht doen mee.

Donner heeft nog een lange weg te gaan. Eerder dit jaar zei de minister dat hij elk jaar tienduizend jonggehandicapten aan de slag wil helpen. Uitkeringsinstanties, werkgevers, re-integratiebureaus en gemeenten moeten daar met ingang van 1 januari gezamenlijk voor zorgen. De minister stelt geld beschikbaar, oplopend tot 89 miljoen euro per jaar.

Ons land telt bijna 180.000 jonggehandicapten van 18 tot 27 jaar. Slechts ruim 45.000 van hen hebben een parttime baan. Ongeveer veertien procent werkt bij sociale werkplaatsen en circa elf procent is actief voor een reguliere werkgever. De rest krijgt een volledige uitkering.

Elk jaar komen er ruim vijftienduizend jonggehandicapten bij. Twee derde van hen kan in principe aan de slag om - naast de uitkering - een inkomen te verwerven. De overigen zijn waarschijnlijk volledig op een uitkering aangewezen .

De minister wil coaches inzetten die de jongeren naar een vaste baan begeleiden. Uitkeringsinstantie UWV zou werkgevers gratis moeten adviseren over het inrichten van werkplekken voor gehandicapten.

De recessie mag voor bedrijven geen beletsel zijn deze jongeren aan te trekken, zegt Donner. ''Recessie of niet: we moeten nú werk maken van deze groep mensen. Anders zitten we over een poosje zomaar ineens met een half miljoen werkloze Wajongers in onze maag.'' (AP VAN DEN BERG)

Meer over