Review

Wereldkerstcircus is klassiek, maar ook vernieuwend ****

Het mag dan de 28ste editie zijn van het Wereldkerstcircus, de sleet zit er nog niet in. Integendeel. In de nieuwe kerstshow is het een komen en gaan van topnummers, alsof het om een prestigieus festival gaat waar men moet wedijveren om de hoofdprijs.

Corrie Verkerk
null Beeld ANP
Beeld ANP

Maar vele sterren in Carré hebben die prijs allang binnen. Zoals clown David Larible, die op het circusfestival in Monte Carlo een Gouden en Zilveren Clown binnensleepte en als 'big star' schitterde in het legendarische Amerikaanse Ringling Brothers and Barnum & Bailey. De vaste circusbezoekers hebben hem al vaker kunnen bewonderen, maar Larible blijft zich vernieuwen.

De show opent sterk met een poëtische clownsentree, gevolgd door een wervelende paardenact - een hommage aan Oscar Carré - en een spectaculair luchtavontuur van 'Spiderman' Super Silva. Een ijzingwekkend nummer zonder net, zonder 'lifeline'.

Zo is de toon gezet, en er zullen maar weinig valse klanken klinken. Oké, zo nu en dan werd er weleens gevallen en wilde een van de imponerende vogels van Marko Karvo, wereldkampioen Stage Magic, een andere kant op dan zijn baasje. Een kniesoor die erover viel.

Voor de liefhebbers is er veel te genieten. Van klassiek, maar ook van vernieuwend circus, onder meer belichaamd door het duo You and Me in een intieme acrobatische pas de deux, waarin de tengere Julia Pati letterlijk 'de sterke vrouw' blijkt. Vliegende pagodemeisjes uit China, springplankartiesten uit Rusland en het Zuid-Afrikaanse slangenmeisje Lunga, dat zich in onmogelijk ogende bochten wringt: stuk voor stuk topnummers.

De finale is van de ruiters van Florian en Edith Richter, die in smetteloos witte kapiteinskostuums de piste binnenkomen om zich daar als ware Chippendales te ontdoen van hun bovenkleding, tot grote instemming van de vrouwelijke bezoekers. Hun acrobatische toeren op brede paardenruggen zijn er niet minder om. Zoals ook de indrukwekkende mastenacrobaten Leosvel en Diosmani in meer dan alleen hun indrukwekkende verschijning imponeren.

Geen roofdieren dit jaar in Carré, wel zeeleeuwen, vogels, paarden en een enkel hondje. Producenten Henk van der Meijden en Monica Strotmann: 'We willen met dit jubileumprogramma het woord 'glorieus', dat Oscar Carré 125 jaar geleden op 3 december 1887 aan zijn eerste voorstelling in het theater gaf, waarmaken.' Er valt maar één conclusie te trekken: missie geslaagd.

Het Wereldkerstcircus is nog te zien tot en met 6 januari in theater Carré.

Meer over