Wereld windt zich op over 21-12-2012

Over een paar dagen is het zover: het einde van de wereld. Dat is althans wat een hoop mensen voor mogelijk houden. Sommigen bereiden zich zelfs serieus voor op '21-12-2012'.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Een behoorlijk aantal onheilsprofeten heeft zich verzameld bij een berg in Zuid-Frankrijk. Ze denken dat bij het gehucht Bugarach in de Pyreneeën een basis is geweest voor buitenaards leven. Te midden van de aardse chaos kan dan wellicht een handvol uitverkorenen ontkomen naar een 'andere dimensie', is de gedachte.

'Het lijkt grappig, maar zij zijn bloedserieus', zei de burgemeester, die een jaar geleden al mokte dat de vaak in wit geklede profeten 'een soort ufo-garage' hadden gemaakt van de berg.

In het kielzog van de 'gelovigen' zijn internationale media als de BBC en CNN neergestreken. Ook is er extra politie om iedereen weg te houden die niet al in het dorp is. Ook letten agenten op de 'gelovigen'. De vrees bestaat dat mensen zelfmoord plegen als de apocalyps uitblijft.

In China is afgelopen weekeinde opgeroepen tot kalmte over de voorspelling. Ook zijn bijna 100 leden van een sekte gearresteerd. De aanhangers van de 'Kerk van de Almachtige God' verspreidden pamfletten over het einde van de wereld en riepen naar verluidt op tot actie tegen de aardse overheid.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft duizenden brieven gekregen over '21-12-2012'. Vooral kinderen zouden angstig zijn. De organisatie heeft zelfs een aparte pagina met vragen en antwoorden over de apocalyps op haar website. Ook in filmpjes op videowebsite YouTube ontkracht NASA de jobstijdingen met wetenschappelijke argumenten.

Het verhaal rond '21-12-2012' is begonnen met de bewering dat de mythische planeet Niburu op weg is naar de aarde. Een catastrofe was in eerste instantie voorspeld in 2003. Toen er niets gebeurde, schoof de voorspelling door naar 2012, waar ze werd gekoppeld aan een interpretatie van de kalender van de oude Maya's die zou wijzen op het einde der tijden aankomende vrijdag.

Alle geruststellingen van experts ten spijt, in het internettijdperk blijft een groep hardnekkig geloven in armageddon. Ook in Nederland houden websites zich met het thema bezig. Op onder meer op Niburu.nl wordt al jaren druk gespeculeerd over de 'magische datum'.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over