Wereld staat stil bij massamoord op Armeniërs

Met een plechtigheid in de Armeense hoofdstad Jerevan en een kerkdienst in de Armeens-Apostolische kerk in Istanbul is vandaag de moord op honderdduizenden Armeniërs in het Ottomaanse rijk herdacht. De Franse president François Hollande en zijn Russische collega Vladimir Poetin waren enkele van de prominente gasten die in Jerevan de herdenking bijwoonden.

Betogers met Armeense vlaggen in Wenen Beeld reuters
Betogers met Armeense vlaggen in WenenBeeld reuters

Genocide

Honderd jaar na de gruwelijke gebeurtenissen, bleek weer hoe gevoelig de omschrijving van de massamoord op de Armeniërs nog ligt. Zo kreeg Poetin er vandaag van de Turkse regering nog van langs omdat hij de term genocide in de mond nam. Turkije verwerpt en veroordeelt het hanteren van de term genocide voor de Armeense kwestie. Maar volgens Armenië zijn indertijd 1,5 miljoen mensen vermoord en was er zonder twijfel sprake van genocide of volkerenmoord.

'Gezien de massale moordpartijen en verdrijvingen die Rusland de afgelopen eeuw heeft aangericht in de Kaukasus, Centraal-Azië en Oost-Europa denken we dat dat land het best weet wat genocide is en wat de juridische kenmerken daarvan zijn', liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring weten.

De Duitse Bondsdag vindt ook dat er sprake was van genocide. Alle fracties in het Duitse parlement schaarden zich vandaag achter de lezing van voorzitter Norbert Lammert dat: 'hetgeen wat midden in de Eerste Wereldoorlog in het Osmaanse rijk onder de ogen van de wereldgemeenschap heeft plaatsgevonden, een volkerenmoord was'. Eerder deze week besloot Oostenrijk al de vervolging van de Armenen te betitelen als genocide.

Turken demonstreren tegen de Oostenrijkse erkenning van de Armeense genocide Beeld reuters
Turken demonstreren tegen de Oostenrijkse erkenning van de Armeense genocideBeeld reuters
Armeniërs in Athene Beeld afp
Armeniërs in AtheneBeeld afp

'Nederland karig vertegenwoordigd'

De Nederlandse politicus Arie Slob van de ChristenUnie woonde de plechtigheden in Jerevan bij. Hij vond Nederland te karig vertegenwoordigd met de ambassadeur voor ons land in Georgië, die vandaag ook de honneurs in Armenië waarnam. 'Nederlandse regering schittert in Jerevan door afwezigheid. Frankrijk is op hoogste niveau vertegenwoordigd', twitterde Slob.

In de kerk in Istanbul werd vandaag een boodschap van president Recep Tayyip Erdogan voorgelezen. Hij beklemtoonde dat Turkije de pijn over de treurige gebeurtenissen in 1915 deelt. Hij zei dat nu in Turkije 'onze harten en onze deur openstaan voor de kleinkinderen van de Ottomaanse Armeniërs'.

Armeniërs zwaaien met Armeense vlaggen in Athene Beeld afp
Armeniërs zwaaien met Armeense vlaggen in AtheneBeeld afp
Meer over