Filmtips

Welke films kun je dit weekend zien?

In de jungle van nieuwe films en speciale filmvertoningen schept Het Parool wat orde door vijf tips te geven.

redactie
Tuschinski Beeld anp
TuschinskiBeeld anp

Le Bal Van Ettore Scola

'Intolerantie treft dan weer vrouwen, dan weer homoseksuelen, en vandaag de dag treft het allochtonen,' zei Ettore Scola in 2003. Op 19 januari j.l. overleed de Italiaanse regisseur van films als Brutti, sporchi e cattivi en Una giornata particolare. Eye vertoont vanwege zijn overlijden Le bal uit 1983. In deze woordeloze muzikale dans-extravaganza schetst Scola de geschiedenis van een klein danslokaal in Parijs van 1936 tot 1983. De mime-voorstelling is een historische en politieke allegorie, waarin gebeurtenissen van buiten de zaal doorklinken in de danszaal. De dansgroep verbeeldt historische gebeurtenissen en laveert van de Duitse bezetting langs het Marshallplan om in de jaren 80 uit te komen. Scola, die opgroeide onder het bewind van Mussolini, wist feilloos het leven in Europa van de twintigste eeuw te vatten.
Eye 31 januari om 14:30

Film Top 10 van Amsterdam

1. Star Wars: the force awakens (5343)
2. The big short (4789)
3. Creed (4652)
4. The hateful eight (3990)
5. Kardesim benim (2543)
6. The boy (2311)
7. Daddy’s home (2191)
8. Joy (2030)
9. Publieke werken (1652)
10. Bon bini Holland (1623)

Alice in den Stäten

Alice in den Städten is het eerste deel van Wim Wenders' roadmovie-trilogie. Met imposant zwart-wit camerawerk van de bekende cinematograaf Robby Müller, lange dialoog-loze scènes, en fraai acteerwerk is Alice in den Städten een sleutelfilm van Wenders. De film wordt vaak gezien als thematische vooruitblik op zijn beroemdste film: Paris, Texas.
De Uitkijk 31 januari 14:30

The Revenant

Tweeënhalf uur durende, bloedige wraakfilm met een spirituele twist van regisseur Alejandro González Iñárritu (Birdman, Babel). The Revenant is wonderschoon gefotografeerd; de muziek van Ryuichi Sakamoto draagt bij aan de (fysieke) ervaring. Leonardo DiCaprio imponeert als de avonturier Hugh Glass, die met een groep pelsjagers onbekend, gevaarlijk gebied in trekt. Minstens zo goed is Tom Hardy, als zijn nemesis John Fitzgerald. Beiden werden genomineerd voor een Oscar, in totaal kreeg The Revenant er twaalf. Recensent Jan Pieter Ekker gaf de film eerder deze week vier sterren.

Draait in Cinecenter, Filmhallen, Kriterion, The Movies en Pathe bioscopen.

David Bowie is

De film neemt het publiek mee op een buitengewone reis door de 'David Bowie Is' tentoonstelling. Ook spreken er speciale gasten, waaronder de legendarische Japanse modeontwerper Kansai Yamamoto, Pulp Frontman Jarvis Cocker en andere medewerkers. Zo worden de verhalen ontdekt achter een aantal van de belangrijkste objecten die Bowie's artistieke carrière documenteren. De tentoonstellingsmakers, Victoria Broackes en Geoffrey Marsh, bieden een fascinerend inzicht in de meest memorabele muziekvideo's en originele kostuums, maar ook meer persoonlijke items zoals nooit eerder vertoonde handgeschreven songteksten, albumhoezen, decors en dagboekaantekeningen. Deze items onthullen de creativiteit en evolutie van Bowie's ideeën.
The Movies 31 januari 13:45

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

HRW - I am Sun Mu

Sun Mu ontvluchtte zijn vaderland Noord-Korea en werkt nu in Zuid-Korea als undercover kunstenaar. Onder het provocerende pseudoniem 'No Boundaries' bekritiseert hij het repressieve regime van Kim Jong-un. Hij verandert afbeeldingen, die hij ooit gebruikte om de grote leider te verheerlijken, in politieke satirische popart. Als hij het aanbod krijgt om een solo tentoonstelling te houden in China, bereidt Sun Mu zijn tentoonstelling in het geheim voor. Door met zijn kunst de waarheid naar buiten te brengen loopt hij het risico dat hij zijn vrijheid en veiligheid in gevaar brengt.
De Balie 30 januari 20:00

Ben je op de hoogte van een bijzondere filmvertoning volgend weekend? Vertel het ons!

Meer over