Weldoener koopt CT-scanner voor ziekenhuis

EINDHOVEN - Een anonieme weldoener heeft woensdag uit privévermogen een kostbare splinternieuwe CT-scanner cadeau gedaan aan de spoedpost van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De scanner is exclusief bedoeld voor de spoedeisende hulp, zodat het ziekenhuis mensen die een ongeluk hebben gehad of een herseninfarct krijgen, snel kan diagnosticeren en behandelen.

In de meeste ziekenhuizen staat de CT-scanner op de afdeling radiologie. De scan moet worden vrijgemaakt als acute gevallen zich aandienen en buiten kantoortijden moet personeel worden opgeroepen. Het Eindhovense ziekenhuis is het eerste in Nederland met dit topmodel op de spoedeisende hulp.

Radioloog Philip Jurgens verwacht veel van de snelle behandeling van herseninfarcten. Door snel ingrijpen zijn verlammingen te voorkomen en kunnen bejaarden bijvoorbeeld langer zelfstandig blijven wonen. Een enorme besparing op kosten voor het verpleeghuis, zegt hij.

De donateur betaalt de aanschaf van ongeveer 1 miljoen euro. Het ziekenhuis draait op voor de verbouwing en de bemanning zeven dagen en nacht per week door laboranten (5,5 voltijdbanen). (ANP)

Meer over