Weinig zin in 24 uur winkelen

Een proef in Amsterdam-Zuidoost en Zuid met winkels die 24 uur per dag open zijn, had beter in het centrum van Amsterdam kunnen plaatsvinden. Dit zegt MKB, brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf.

De proef met 24 uur winkelen had volgens MKB Noord-Holland beter in het centrum kunnen plaatsvinden. © ANP Beeld
De proef met 24 uur winkelen had volgens MKB Noord-Holland beter in het centrum kunnen plaatsvinden. © ANP

''In het centrum lopen dag en nacht toeristen, daar is een toegevoegde waarde, daar is een 24 uurseconomie,'' zegt directeur Fabian Nagtzaam van MKB Noord-Holland.

Gisteren besloot de gemeenteraad dat Amsterdam de eerste stad in Nederland wordt waar het mogelijk is 24 uur per dag te winkelen. De winkelstraten in Zuidoost en Zuid waar de proef vanaf komende zomer plaatsvindt, moeten nog worden aangewezen.

Om meer overvallen te voorkomen moeten in deze gebieden 'de politie op volle sterkte zijn', zegt Nagtzaam. ''En de omgeving moet goed in het licht staan.''

Crisis en criminaliteit
Het MKB staat niet te springen om de 24 uursopenstelling. Gevreesd wordt dat het in Zuidoost en Zuid geen extra omzet oplevert. Nagtzaam: ''Het is crisis en langere openstelling brengt meer kosten met zich mee, zoals toeslagen aan personeel. Aan de andere kant is het goed dat winkeliers kunnen kiezen hoe lang en wanneer ze open zijn.''

De gemeenteraad stemde gisteravond tegen de zin van het stadsbestuur met één stem verschil (22-21) voor een motie die winkeltijden vrijgeeft. PvdA, SP en CDA stemden tegen de motie.

Burgemeester Eberhard van der Laan waarschuwde de gemeenteraad dat nachtelijk winkelen geen extra beslag mag leggen op de politie. ''Er kan een effect zijn. Er zijn mensen die zeggen dat we hier een lekker kluifje neerleggen voor kandidaat-overvallers.'' (Rob Rombouts en Bas Soetenhorst)

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over