Weinig beweging op Europese beurzen

AMSTERDAM - Beleggers op de Europese effectenbeurzen deden het maandag rustig aan. De graadmeters bewogen rond de slotstanden van afgelopen vrijdag. Er was weinig richtinggevend nieuws om de handel te sturen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen het middaguur 0,2 procent hoger op 326,42 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen stond 0,4 procent hoger op 528,07 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 0,2 procent in de plus.

Volgens beleggingsspecialist Fred Huibers van het Haags Effektenkantoor blijven beleggers zich zorgen maken over de schuldenproblematiek in Griekenland en andere eurolanden. ''Ze zijn bezorgd over de risico's in die landen. Die zorg gaat niet zomaar weg en hangt als een donkere wolk boven de markt.''

TNT

In Amsterdam stond postbedrijf TNT 0,6 procent lager. TNT kwam voorbeurs met cijfers over het vierde kwartaal. Het bedrijfsresultaat viel hoger uit dan verwacht. Het concern houdt een slag om de arm of het economisch herstel dit jaar doorzet. TNT kondigde verder een salarisverlaging voor de top aan.

BinckBank stond licht in de plus. De behaalde winst bij de internetbank viel licht tegen. Wel verhoogde BinckBank de verwachtingen voor dit jaar.

Draka

De cijfers van kabelproducent Draka waren conform de eigen verwachtingen. Draka kondigde aan extra te gaan besparen. Het aandeel daalde 1,7 procent.

TomTom was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3 procent. Daarmee herstelde de producent van navigatieapparatuur grotendeels van het verlies van 3,2 procent op vrijdag.

Lufthansa

In Frankfurt verloor Lufthansa 1,8 procent. Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij zijn een vierdaagse staking begonnen, waardoor 3200 vluchten uitvallen. Air France-KLM zakte 1,3 procent in de AEX. British Airways verloor 0,7 procent.

Beleggers zijn maandag in afwachting van een toespraak van Federal Reserve-voorman Ben Bernanke in het Amerikaanse Congres. De verwachting is dat hij zal aangeven dat de rente voorlopig niet zal worden verhoogd zolang de Amerikaanse arbeidsmarkt zwak blijft.

De euro noteerde maandagochtend 1,3610 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag was de Europese munt 1,3520 dollar waard. (ANP)

Meer over