Weinig animo voor het invriezen van eicellen

Hoewel meerdere ziekenhuizen eicellen invriezen voor later, zijn er maar weinig vrouwen die daar ook daadwerkelijk voor kiezen. Dat blijkt zaterdag uit een rondgang die de Volkskrant maakte langs een aantal ivf-klinieken.

null Beeld anp
Beeld anp

Dertien klinieken kregen na veel gesteggel vier jaar geleden toestemming om eicellen in te vriezen. Dat is bedoeld voor vrouwen die later via ivf een kind willen. Slechts de helft van de klinieken vriest de cellen in, omdat er maar weinig belangstelling blijkt te zijn.

Ongeveer driehonderd vrouwen hebben hun eicellen laten invriezen. De meesten deden dat in het AMC in Amsterdam. Vorig jaar ging het om 99 vrouwen en de twee jaar ervoor om 187, zegt Sjoerd Repping, hoofd van het centrum voor voortplantingsgeneeskunde tegen de krant. In het Erasmus MC in Rotterdam kwamen zestien vrouwen langs voor de behandeling en in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven staat de teller op twee.

Het Maastricht UMC heeft nog geen enkele keer eicellen ingevroren. Vrouwen zijn wel op gesprek geweest, maar besloten volgens het ziekenhuis toch af te zien van de behandeling vanwege de hoge kosten. Eicellen invriezen kost duizenden euro's, die niet worden vergoed door zorgverzekeraars.

Meer over