Update

Wegen schoongeveegd voor nucleaire top

Rijkswaterstaat heeft wegen tussen Schiphol en Den Haag afgezet om wereldleiders die naar nucleaire top in Den Haag gaan, vrij baan te geven. De route is overgedragen aan de veiligheidsdiensten, meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Maandag en dinsdag zijn tal van verkeersaders afgesloten. Op de wegen die wel open zijn, worden forse files verwacht. De totale lengte van de files zou wel eens op kunnen lopen tot 500 kilometer. In totaal zijn er 38 omleidingen.

De NS zet extra treinen in om de forenzen een alternatief te bieden en ook de Haagse HTM probeert met extra bussen en trams chaos te voorkomen. De ANWB adviseert om buiten de spits te reizen als het echt nodig is om met de auto de weg op te gaan.

Airforce One
De regeringsleiders, staatshoofden en andere hoge functionarissen van onder meer Nigeria, Georgië, Canada, Singapore, Kazachstan, Indonesië, Armenië en Japan landden gisteren op de luchthaven. De top start vandaag.

De Chinese president Xi Jinping was al in het land vanwege een staatsbezoek. De Amerikaanse president Barack Obama arriveert naar verwachting maandagochtend tussen zeven en negen uur met de Airforce One.

Betonnen afzetting
Onder meer de snelwegen A5 en A44 en enkele rijstroken van de A4 werden afgezet met een betonnen afzetting. Dat gebeurde met speciale machines die zijn overgekomen uit België en Rusland.

Ook trof Rijkswaterstaat extra veiligheidsmaatregelen door de lichtmasten langs de wegen te controleren. Zo werden de klepjes op de lantaarnpalen geopend om te kijken of daar geen bommen in waren verstopt.

Grote verkeershinder is tot nu toe uitgebleven. Maar onder meer op de A9 bij Badhoevedorp kwam het verkeer zondag in een file van enkele kilometers, omdat de aansluitende A5 is afgesloten.

In Den Haag werden zondag op enkele locaties de laatste auto's weggesleept. Bovendien gingen in de omgeving van het World Forum, waar de bijeenkomst voor het grootste deel plaatsvindt, een aantal doorgaande wegen dicht.

Vliegtuigspotters
Het landen van de vliegtuigen van die regeringsleiders trok veel vliegtuigspotters, die zondag in het Amsterdamse Bos waren met camera's. Het bos is geen gebruikelijke plek voor de mannen. Door een noodverordening van Haarlemmermeer mogen ze niet in die gemeente fotograferen. 'We hebben het gisteren wel even geprobeerd, maar werden weggestuurd door de marechaussee', legde er één uit.

Demonstranten wisten Den Haag goed te bereiken. Eerst fietsten ongeveer 50 mensen uit protest tegen kernwapens om een denkbeeldig ontploffingsgebied dat ontstaat na een kernbom. Later op de dag betoogden zo'n 250 mensen tegen kernwapens en -energie tijdens een mars van het Hobbemaplein naar het Spuiplein.

Meer over