Weer psychiatrische observatie voor Breivik

Een Noorse rechtbank heeft vandaag bepaald dat de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik 4 weken geobserveerd moet worden door psychiaters. Dat gebeurt niet in een kliniek, maar in de zwaarbewaakte Ila-gevangenis waar hij nu al vastzit.

ANP/Redactie
Anders Behring Breivik Beeld epa
Anders Behring BreivikBeeld epa

De onderzoekers moeten uiterlijk 10 april hun conclusies over Breivik hebben getrokken. Enkele dagen later gaat de rechtszaak tegen hem verder en willen de rechters het rapport gelezen hebben.

Breivik werd in november al ontoerekeningsvatbaar verklaard. Psychiaters bestempelden Breivik als psychotisch en paranoïde schizofreen. Na kritiek op die conclusies, besloten de rechters tot een nieuw onderzoek. Breivik liet eerder al weten het niet eens te zijn met een nieuw onderzoek.

Breivik (32) liet op 22 juli in Oslo een autobom ontploffen, waardoor acht mensen omkwamen. Kort daarna schoot hij op het eilandje Utoya 69 veelal jonge bezoekers van een jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij dood. Hij zei de 'etnische Noorse bevolking' te willen beschermen met zijn daad.

Als de rechters Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaren, wordt hij naar een inrichting gestuurd. Dan zou hij niet naar de cel hoeven.

Meer over