Weer ophef rond stelende ALS-directeur

Eric Nolet, die dit jaar 92.000 euro heeft gestolen bij Stichting ALS, blijkt royaal te hebben verdiend bij een dierenpension in Wassenaar. Hij declareerde ruim 1800 euro per week om leiding te geven aan een pension waar enkele tientallen honden en katten worden opgevangen.

Koen Voskuil
Eric Nolet. Beeld ANP
Eric Nolet.Beeld ANP

Voor zijn werkzaamheden als interim-directeur bij stichting Nationale Dierenzorg in Wassenaar bracht Nolet liefst 1815 euro per week in rekening. Dat blijkt uit een declaratie die in handen is van het AD.

92.000 euro
De interim-directeur was sinds mei dit jaar actief voor het dierenpension en moest zich bezighouden met een reorganisatie. Afgelopen maand moest hij het Wassenaarse pension verlaten, nadat bekend was geworden dat hij 92.000 euro van Stichting ALS had ontvreemd.

Stichting ALS, bekend van de populaire Ice Bucket Challenge, onthulde dat voormalig directeur Eric Nolet in januari van dit jaar 92.000 euro had gestolen. Nolet deed dat nadat hij in persoonlijke financiële problemen was gekomen, bekende hij in de media. Er is aangifte tegen hem gedaan van diefstal.

Hoge declaraties
Naar nu blijkt, was bij stichting Nationale Dierenzorg ook al ophef rond zijn persoon ontstaan. In dit geval om de hoogte van zijn declaraties, omgerekend een jaarsalaris van meer dan 94.000 euro. Ter vergelijk: directeuren van veel grotere stichtingen verdienen vaak evenveel of minder, zoals die van SOS Kinderdorpen (96.000 euro), War Child (88.000 euro) of de delegerend directeur van Artsen zonder Grenzen (83.000 euro).

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is stichting Nationale Dierenzorg een regionaal dierenpension en -asiel, waar gemiddeld enkele tientallen dieren worden opgevangen. De stichting leeft van donaties van bedrijven en particulieren. Nolet gaf leiding aan negentien mensen, voornamelijk parttimers.

Rancune
Marc van Dijk, de huidige directeur van de stichting, vindt het salaris niet te hoog: 'Als je daar btw en pensioenpremie vanaf haalt, hebben we het niet over een buitensporig bedrag. De heer Nolet heeft hier ontzettend goed werk verricht. Helaas konden wij niet met hem door nadat hij negatief in het nieuws was gekomen.'

Van Dijk zegt te vermoeden dat het nieuws over Nolet naar buitenkomt door kwaadwillende medewerkers. 'We zitten in de afwikkeling van het dienstverband van enkele personeelsleden. Als die uit rancune met de pers willen praten, doe ik daar niet aan mee.'

Ontslagzaak
Het rommelt inderdaad bij het dierenpension, bevestigen meerdere ingewijden. Vandaag dient bij de rechtbank in Den Haag een ontslagzaak van een directeur die sinds april met ziekteverlof is. Oorzaak van onenigheid tussen de werkvloer en het bestuur wordt met name toegeschreven aan verbouwingsplannen. Zo zou een gronddeal met het naastgelegen Van der Valkhotel in de maak zijn waar intern forse meningsverschillen over bestaan.

Meer over