Lijstje

Weer of geen weer: op deze terrassen zit je er warmpjes bij

Goed, het is niet al te best voor het milieu en binnen zit je uiteraard warmer, maar wie zich even Parijzenaar in Amsterdam wil voelen, zit er op deze Amsterdamse terrassen warmpjes bij.

Het Parool
Kou lijden? Mooi niet! Beeld Shutterstock
Kou lijden? Mooi niet!Beeld Shutterstock

Oost

Of je nu een verstokte roker bent of gewoon liever buiten dan binnen zit, in Oost struikel je over de verwarmde terrassen. Om maar te beginnen bij het Beukenplein, waar je dankzij Maxwell, Smokin' Barrels, Mama Dough en Rotisserie East geen seconde kou hoeft te lijden.

Ook op de 'Lineaus strip' zit je er warmpjes bij: Café Kuijper, Caffe Milo, Knus, Pata Negra, Spargo, de Biertuin en Louie Louie zijn stuk voor stuk voorzien van de rode warmtelampen.

Nog steeds niet warm? Bar Botanique op de Eerste van Swindenstraat, The Walter Woodbury Bar op de Javastraat en Elsa's Café op de Middenweg zijn ook fijne opties.

Zuid

In Zuid staan ze niet bekend om hun enorme schare Groenlinks-stemmers, dus staan de weinig milieuvriendelijke heaters hier gewoon vol aan. Bij het altijd gezellige Gent aan de Schinkel bijvoorbeeld, maar ook bij het iets kleinere Café Bedier.

Of - als je je aan de andere kant van het Vondelpark bevindt - bij Cafe Gruter.

Zin in meer rumoer? Dan zit je goed op het Gerard Douplein, waar niet alleen de liters bier maar ook de warmtelampen van Bar Mash, Het Paardje en de Pilsvogel je warm houden. Wel in de Pijp, maar iets rustiger (en toch warm) zit je trouwens bij Café Sarphaat en - hoe kan het ook anders met zo'n naam - Café Binnen Buiten.

West

Waar in West het bier vloeit en de heater gloeit? Om te beginnen bij Café Bax. Dat zit weliswaar op een tochtige hoek, maar door de windschermen, terrasverwarming en negentien bieren op de tap, voel je daar niets van.

Hapje eten? Dat doe je bij het ernaast gelegen Panache. Of verkas naar de warme, rode lampen van Bar Spek (pizza!) Rotisserie West (kip!) of Van 't Spit (nog meer kip!).

Afzakkertje? Bij Hendrix en Kade West is 't altijd warm. Wie zich richting de Jan Eef begeeft kan terecht bij het altijd fijne Radijs. Daar is het uitstekend mensen koekeloeren.

De andere kant op - richting Jordaan - houden de lampen van Morgan en Mees, Rooster Amsterdam en Café Broer je op temperatuur.

Mag het je allemaal wat minder hip? Op de terrassen van zowel Café Toussaint als De Italiaan in de lommerrijke Bosboom Toussaintstraat is 't goed toeven. Daar zit je dan wel weer tussen drommen baby momma's.

Centrum
Oké zo vol als het centrum van Parijs hangt het hier niet. Maar zoekt en gij zult ook in ons centrum terrasverwarming vinden. Op en rond de Nieuwmarkt stikt het ervan: café 't Tuinfeest, café Cuba, café Fonteyn, café Stevens, Gewaeght, Poco Loco en Lokaal 't Loosje. Ietsjes verderop kan je je buiten opwarmen bij Staalmeesters of op het terras van de Vegan Junk Food Bar Downtown. Zoek je een plek in de buurt van Carré? Bij café Kale, De Magere Brug en Café van Leeuwen gloeien de rode lampen ook. En wie het van de altijd gezellige Jordaan niet al warm genoeg krijgt zit goed bij Café Thijssen.

Noord
In tegenstelling tot de andere stadsdelen is het in Noord lastiger een verwarmd terras te vinden. Althans, als je op zoek bent naar de rode energievreters. Bij Rolling Rock Kitchen op de Distelweg maken ze gebruik van een milieuvriendelijker manier: vuurkorven.

Oproep: Wat is jouw favoriete plek om lekker warm buiten te zitten? Stuur een mail naar stadsgids@parool.nl.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool. Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over